Tineri activi pentru Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița

Tineri activi pentru Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița
casinoherculane by sungarden

whatsapp image 2023 10 25 at 15.03.17

Experții Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița au întărit legătura tinerilor cu natura, explicându-le cât de importante sunt elementele patrimoniului cultural.

În această perioadă, în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița se derulează ultimele activități ale proiectului de revizuire a planului de management, iar o parte importantă a acestora este educația tinerei generații privind biodiversitatea din arealul Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița și al ariilor naturale de interese comunitar suprapuse.

WFF proiect

Cei doi experți în educație ecologică: Giorgiana Ciucur – WWF Fondul Mondial pentru Natură și Mile Slavisa Galcan – PNCNB, în periplul lor prin câteva din instituțiile de învățământ din localitățile adiacente parcului, au spart gheața dintre copii și experți prin realizarea atelierelor din Ghidul Educațional „Tineri activi pentru Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița”. Ghidul a fost realizat tot în cadrul proiectului și dorește să intensifice legătura tinerilor cu natura, cu sprijinul informațiilor și imaginilor captivante pe care le conține.

Tineri activi pentru Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița

Tineri activi pentru Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița

Tema atelierului implementat, de această dată, este legată de oamenii și bogățiile culturale ale Parcului. Copiii au aflat că omul este un element central în ”modelarea” spațiului, iar patrimoniul cultural cuprinde toate valorile create de acesta – construcții, obiecte, costume etc. – patrimoniu material – sau obiceiuri, datini, legende etc. – adică patrimoniul imaterial.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Elevii au învățat care este diferența dintre bogățiile naturale și cele culturale, au prezentat ”comorile” zonei lor și au identificat pe harta parcului locația unor obiective religioase, istorice, arheologice sau etnologice specifice.

Experții le-au explicat că elementele patrimoniului cultural sunt importante pentru conservarea naturii deoarece constituie elemente de atracție turistică, iar turismul sustenabil contribuie la bunăstarea comunității, protejând în același timp resursele naturale.

WFF proiect

Activitatea educațională va mai continua până la sfârșitul proiectului, dar colaborarea dintre Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, WWF Fondul Mondial pentru Natură și instituțiile de învățământ din zonă nu va înceta odată cu finalizarea acestuia.

Proiectul ”Îmbunătățirea stării de conservare a speciilor și habitatelor de interes conservativ din Parcul National Cheile Nerei-Beușnița şi ariile naturale de interes comunitar și național suprapuse prin revizuirea planului de management integrat” este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare, 2014-2020.

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/