Îi vedem pe străzi la evenimentele în care Timișoara își sărbătorește evenimentele importante ale orașului, eroii sau pur și simplu istoria. Ei sunt voluntarii Asociației de Reconstituiri Istorice a căror menire este să readucă în fața timișorenilor și turiștilor care ajung în Banat înfățișarea strămoșilor și să țină vii tradițiile locului.
Cei care reconstituie istoria Timișoarei sunt voluntari care îmbracă uniforme de altădată pentru a le arăta celor de acum, cum era atunci. Povestea a început în 2013, atunci cu denumirea de Eugeniu de Savoya, cu scopul inițial de a găsi modalități pentru a-i sprijini pe cei în nevoie, mai ales copii.
În 2016, la 300 de ani de la momentul în care trupele imperiale habsburgice au asediat și cucerit Cetatea Timișoara, Asociația a redat comunității prima reconstituire istorică a perioadei secolului al XVIII-lea. De atunci, voluntarii au mai marcat 300 de ani de la momentul la care a început să funcționeze fabrica de bere, au participat la Ziua Timișoarei, defilează de Ziua Națională, reconstituie Schimbul de Gardă și oferă spectacole în uniforme imperiale habsburgice, fie specifice armatei române din Primul Război Mondial.
Cel mai recent au putut fi admirați de Ziua Eroilor, în fața Catedralei Mitropolitane din Timișoara.
„Eu sunt președintele Asociației de Reconstituiri Istorice Timișoara. De Ziua Eroilor, în fiecare an de când avem aceste uniforme participăm la sărbători, acum am fost invitați de colegii din armată, dar noi în alte zile am făcut-o pe cont propriu. Uniformele pe care le purtăm sunt ale structurilor din acea vreme, din Primul Război Mondial, uniforme cu care a intrat și colonelul Virgil Economu în Timișoara în 3 august. Ne veți vedea în aceste uniforme și de Ziua Timișoarei și am avut și plăcerea ca de Ziua Națională, exact în fața Catedralei Mitropolitane, să deschidem defilarea. Comanda Garnizoanei Timișoara ne-a oferit, pentru defilare, un steag original de acum 100 de ani, de pe timpul Regelui Ferdinand. A fost pentru noi o mare onoare să purtăm acest steag.”, a declarat colonelul în rezervă Vasile Sopon pentru expressdebanat.ro.
Noi suntem cei de astăzi. Momentele au fost odată
Vasile Sopon a mai spus că poartă cu bucurie uniforma armatei române, iar reacția oamenilor care îi urmăresc pe voluntari la spectacole îi dă și mai multă satisfacție.
„Cu toții am avut înaintași care au luptat pentru țară și astfel le aducem un prinos. Încercăm să facem ceva frumos pentru Timișoara. Am observat și cu celelalte prilejuri, când am purtat uniforma, că oamenii ne privesc cu mult drag. Probabil că este ceva inedit și apoi se naște în fiecare om instantaneu, pot să zic, ideea «uite-i pe cei care au fost odată». Deși noi suntem cei de astăzi, prin ceea ce purtăm aducem în actualitate – și asta de fapt ne și dorim -, în mintea celor care ne privesc, acele momente care au fost odată. Noi avem și spectacole, avem jurământul soldatului pe care îl prestăm în fața Regelui Ferdinand sau atunci când avem preotul nostru – pentru că avem și uniformă de preot militar – acolo veți putea vedea și rugăciunea înaintea plecării militarului pe front. Este emoționantă, colegul care invocă această rugăciune, iar noi ceilalți o repetăm în cor. Pasiunea s-a născut din dorința de a face ceva pentru acest oraș. Suntem voluntari, nu beneficiem de absolut nimic. Dimpotrivă, cheltuim. Eu sunt chiar cel mai mare sponsor al Asociației. E plăcerea de a face ceva.”, a mai povestit Vasile Sopon.
Timișorenii îi pot vedea pe voluntari și în această seară, în Piața Unirii, la un nou spectacol al Schimbului de Gardă. În luna iunie, acestea vor avea loc de la ora 21.
Asociația are organizată și o expoziție – Istoria Militară a Banatului – la parterul Bastionului Maria Theresia, cu uniforme, replici ale unor arme și alte obiecte folosite de militarii imperiali habsburgici și otomani din perioada 1716, când trupele conduse de Eugeniu de Savoia au asediat și cucerit Cetatea Timișoara. Expoziția poate fi vizitată gratuit, sâmbătă și duminică, între orele 12 și 17.