Timișul investițiilor. Angajații calificați și infrastructura stârnesc interesul oamenilor de afaceri

cladire de birouri din piata 700, timisoara

Atragerea investițiilor în industrie, logistică, imobiliare comerciale și rezidențiale ar putea contribui la stimularea creșterii economice în Timiș și regiune. 

Timișul stă bine, în opinia specialiștilor, pe trei segmente importante: puterea de cumpărare ridicată a populației, infrastructura mai dezvoltată decât în alte zone și nivelul ridicat de educație și calificare a forței de muncă. Sunt indicatorii principali pentru care județul este văzut drept unul cu potențial mare de dezvoltare în următorii ani.

„Cu una dintre cele mai mari puteri de cumpărare pe cap de locuitor din județele regionale și o rată scăzută a șomajului, județul Timiș a înregistrat în 2023 o creștere anuală a PIB-ului cu 2% mai mare decât nivelul național. Timișul se remarcă prin cea mai mare pondere a stocului industrial modern din regiune și găzduiește numeroase unități de producție, logistică și depozitare, beneficiind de sinergia dintre locația strategică, infrastructura și forța de muncă calificată.”, a declarat Mădălin Aresmerițoaie, de la CBRE România. Compania a realizat o analiză despre potențialul de afaceri și investiții în Timiș.

madalin aresmeritoaie, cbre

Timișoara, potrivit analizei, se clasează în top, după București și Cluj-Napoca, la stocul de spații de birouri moderne, cu 294.000 mp înregistrați la sfârșitul anului trecut.

„Județul Timiș oferă un potențial semnificativ de investiții în sectorul imobiliar comercial, beneficiind de o atitudine proactivă a autorităților publice locale, precum și de niveluri ridicate de educație și standardul crescut de viață al populației. Timișoara se distinge prin puterea de cumpărare per locuitor, ajungând la 14.556 euro pe an, cea mai mare după București, conform raportului CBRE Romania Retail Destinations 2023. Totodată, observăm o tendință vizibilă de creștere a pieței imobiliare rezidențiale în Timișoara, precum și o continuă expansiune a stocului de spații moderne de retail, care în prezent înregistrează 218.800 mp, fiind compus preponderent din formate de retail mari, cu 78% centre comerciale versus 22% parcuri de retail”, a detaliat Aresmerițoaie.

Specialiștii sunt de părere că o colaborare consolidată între mediul public și privați ar putea dezvolta și mai accelerat județul, din punct de vedere economic. Astfel, s-ar putea promova investiția în infrastructură și turismul în regiune,  stimula antreprenoriatul local și sprijini dezvoltarea sectorului tehnologic.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/