Consiliul Județean Timiș nu a încheiat, până la această dată, contracte pentru deszăpezirea drumurilor județene în această iarnă. Prefectul de Timiș Mihai Ritivoiu l-a apostrofat pe vicepreședintele CJT Cristian Moș, în ședința Colegiului Prefectural, în condițiile în care actualele contracte cadru au expirat în primăvara acestui an.
Până acum, administrația județeană nu a reușit să finalizeze licitația pentru contractarea unor noi operatori care să întrețină drumurile din Timiș, pe perioada iernii.
„Am început licitația pentru noul contract cadru în care am modificat sincope pe care le-am văzut anii trecuți. Vom avea 4 zone în loc de 6. Numărul aproximativ de kilometri acoperiți de o zonă sunt 320; pentru fiecare contract în parte s-a dublat numărul mașinilor de intervenție. Pe toate cele 4 zone am cerut să avem acea cantitate tampon permanentă care să fie verificată de Consiliul Județean Timiș: 50 de tone de sare, 200 de tone de nisip și două tone de clorură de calciu. Contractele sunt în licitație, e evaluarea financiară. Pe 3 zone din cele 4 există un singur ofertant. Pe zona 1 – Jimbolia, Sânnicolau, Dumbrăvița, Pișchia, Dudești – sunt 3 ofertanți. Toate contractele vor fi încheiate până pe 15 noiembrie. Cea mai rea situație ar fi să existe o contestație pe zona 1. În cel mai rău caz posibil, cu tot cu contestații și perioada de soluționare, contractele s-ar semna la sfârșitul lui noiembrie. Zonele 2, 3 și 4 care includ și zona de munte Făget-Margina, acestea pot fi încheiate.”, a spus vicepreședintele CJ Timiș, Cristian Moș, în ședința Colegiului Prefectural.
Prefectul de Timiș s-a arătat neîncrezător în capacitatea administrației județene de a finaliza procedura până începe iarna.
„Nu stăm bine deloc. La data de 8 noiembrie 2021 ne-ați făcut o informare din care reieșea că la 15 martie 2022 expirau contractele cadru pentru deszăpezire. Informația asta era știută cu câțiva ani înainte. Iată-ne în prag de iarnă cu o procedură de achiziții și ne asigurați aici de faptul că adjudecarea va urma să fie făcută în timp util până la data de 15 noiembrie. (…) Dacă intrăm în toată această chestiune cu contestații la licitații, care e un sport național, ne trezim că iarna ne-a luat din nou prin surprindere. Mă îngrijorează realmente modul în care consiliul județean înțelege să își gestioneze proiectele pe care le are în atribuții și aici aș mai putea să dau încă două exemple, fie drumul Timișoara-Giarmata care din punctul meu de vedere este o rușine la nivel național, dar și faptul că în Palatul Administrativ oamenii stau în frig pentru că instalația termică nu e încă finalizată. Noroc că e cald afară. Speranța mea este să deblocați această chestiune.”, a spus Mihai Ritivoiu.
„Ce se întâmplă dacă în 2 noiembrie ninge la Făget?”, a întrebat subprefectul Sorin Ionescu.
Cristian Moș: „Făgetul este inclus în zona 2, 3 și 4. Până în 15 noiembrie…”
Sorin Ionescu: „Repet întrebarea. În 2 noiembrie, la munte mai și ninge.”
Cristian Moș: „În 5 zile se închide etapa financiară, se semnează contractul pentru zonele 2, 3 și 4.”
Contractele ce urmează să fie atribuite vor asigura deszăpezirea drumurilor județene pe o perioadă de patru ani. Valoarea totală estimată pentru cei patru ani se situează între 38 și 64 de milioane de lei. Plățile se vor face în funcție de cât de grea va fi iarna și cât de mult se va lucra la deszăpezire.