Timișorenii, urecheați de un primar cărășean: „Voi sunteți niște ipocriți când credeți că vă dezvoltați singuri! Nu puteți exista fără noi!”

Nu se știe deocamdată cât va beneficia județul Caraș-Severin de valul de turiști anunțat pentru anul 2021, atunci când Timișoara va fi Capitala Culturală Europeană. Și asta pentru că nimeni nu-și dă interesul! Primarul comunei Berzasca, una dintre cele mai bogate localități din Caraș-Severin la capitolul atracții turistice, spune că timișorenii ar trebui să fie mai atenți cu județele limitrofe și, pe scurt, să-și vadă lungul nasului. 

Edilul comunei din Clisura Dunării, Petru Nicolae Furdui, spune că timișorenii nu au văzut județul Caraș-Severin ca pe o alternativă a turismului în contextul evenimentelor din 2021. Mai mult decât atât, acesta subliniază că nu este suficient să spunem: „Du-te la Gărâna!”, când infrastructura, structurile de cazare, societățile sau firmele care să asigure servicii de calitate, agrementul și divertismentul lasă de dorit, iar în doi ani, toate aceste lucruri puse la punct par un film SF.

Furdui declară că nu a fost invitat în orașul de pe Bega pentru a discuta despre aducerea turiștilor în Caraș și este convins că mulți reprezentanți din Clisura Dunării nu au participat la o discuție pe tema Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană.

În schimb, șeful administrației publice locale din Berzasca își aduce aminte de invitația colegului și prietenului său din Moldova Nouă, primarul Adrian Torma, în contextul strategiei turistice a orașului de la malul Dunării, acesta replicându-i lui Torma că „în context individual, o discuție care vizează doar orașul pe care-l conduce, șansele de reușită sunt minime. Dar, în context general, al Clisurii Dunării, atunci e cu totul altceva”.

Edilul mărturisește că și el a încercat un proiect individual, acum 10 ani, dar fără sorți de izbândă. Are și o explicație cu privire la acest lucru. Un proiect frumos trebuie să știe cui se adresează, cine este comunitatea respectivă și ce populație are. Orașul Moldova Nouă având undeva la 4.000 de locuitori în momentul actual, din aproape 11.000, „cei care vor să finanțeze vor spune: «nu facem o cheltuială prea mare pentru un număr așa mic de oameni?»”, punctează edilul.

Furdui nu are nevoie de lecțiile timișorenilor

Primarul Berzascăi și-a ieșit din minți când timișorenii au venit să le dea sfaturi cărășenilor cum și ce să facă în privința turismului. În momentul acela, Furdui le-a explicat răspicat: „Voi nu puteți exista fără noi! Voi sunteți niște ipocriți când credeți că vă dezvoltați singuri. Să știți că nu aveți o strategie bună”.

Singurul avantaj al capitalei Banatului, în opinia lui Furdui, a fost dată de inerție și de influența Occidentului către Banat, edilului nefiindu-i teamă să le strige în față câteva lucruri: „Nu datorită faptului că sunteți voi oameni deștepți și mamă, mamă ce proiecte ați avut și ce gândire ați avut… Doar ați avut norocul locului în care v-ați aflat și au venit alții spre voi”.

Edilul merge mai departe și dă ca exemplu inclusiv depopularizarea zonei rurale cărășene de către timișoreni, dat fiind faptul că, de la plecarea Delphi din Moldova Nouă, localnicii din Clisură fac naveta spre Timișoara pentru un loc de muncă și nu invers. „E o greșeală, din punctul meu de vedere și o să-și dea seama și colegii, și vecinii noștri din Timișoara că nu este o soluție foarte bună, dar poate va fi prea târziu”, concluzionează Petru Nicolae Furdui.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/