Timișorenii, nemulțumiți de curățenia stradală. Ce note dau primăriei pentru implicare?

frunze pe strada din timisoara

Un sondaj derulat de Fundația Comunitară Timișoara în acest an arată că timișorenii sunt complet nemulțumiți de salubritatea stradală. Printre problemele cu care se confruntă orașul și pe care le semnalează oamenii se numără și cele din sistemul sanitar. 

Într-un top al priorităților, timișorenii plasează pe primul loc salubritatea stradală (94,2%). Ei consideră că orașul trebuie să fie unul curat, cu străzi și parcuri curățate. Oamenii au identificat nevoia de a avea pe stradă coșuri de gunoi accesibile, care să fie ridicate regulate și o curățenie stradală periodică. Urmează sănătatea (90,1%) – deși Timișoara se mândrește cu centre performante în sănătate, cu medici excepționali, de multe ori, condițiile din spitale lasă de dorit, spun oamenii. Avem nevoie de o îmbunătățire a condițiilor din spitalele orașului, de saloane curate, cabinete și săli de operație moderne.

Locul trei în topul priorităților este ocupat de accesul pentru pietoni. 86% dintre respondenți apreciază că infrastructura trebuie adaptată ca toată lumea să poată circula în deplină siguranță: pietoni, persoane cu dizabilități, mame cu copii și bătrâni. E necesar ca trotuarele să fie reparate, mașinile să nu mai parcheze pe acestea și să fie create treceri la nivel.

În privința transportului public, 82,5% consideră că mijloacele de transport trebuie să fie ecologice, confortabile și cât mai eficiente pentru călători: să vină la timp, să respecte orarul, să existe legături între ele și să fie dezvoltate noi rute, care să asigure accesul călătorilor în toate zonele orașului, inclusiv în cartierele noi. Iar în privința educației, 78,3% sunt de părere că nu sunt suficiente spațiile în care se desfășoară activitățile de învățare. Timișoara are nevoie de clădiri noi, dar și de spații alternative pentru școli, creșe și grădinițe pentru un start bun în viață.

Alte priorități identificate de oameni sunt transportul/bicicletele, cultura, serviciile sociale, locuințele sociale și cantinele sociale.

top timisoara landscape

Cetățenii au avut la dispoziție și o întrebare deschisă, identificând și alte teme importante pentru comunitate: nevoia de noi locuri de parcare, noi spații verzi și parcuri, dar și găsirea unor soluții pentru ca locuitorii să aibă posibilitatea să desfășoare activități sportive.

„Există diferențe între femei și bărbați în ceea ce privește importanța și satisfacția legată de cele 10 priorități. Pentru femei sunt mai importante decât pentru bărbați prioritățile care vizează teme sociale precum cantinele sociale, servicii la domiciliu pentru bătrâni, locuințele sociale, dar și accesul pentru pietoni, transportul public, salubritatea stradală și cultura. Bărbații au o satisfacție mai mare decât femeile în ceea ce privește felul în care primăria tratează temele sociale, cel mai probabil deoarece importanța lor este mai mică decât în rândul femeilor. Totuși, la nivel general, media satisfacției față de primărie nu trece de nota 2,3 din maximum de 5.”, se arată în concluziile trase de cei care au realizat sondajul.

Așadar, respondenții sunt în general nemulțumiți de felul în care tratează primăria aceste 10 priorități, mediile tuturor temelor supuse la vot fiind sub 3, dintr-un punctaj de maximum 5. Cauzele posibile identificate pentru aceste nemulțumiri sunt: fie administrația locală nu a reușit să facă față problemelor apărute, fie nu a inclus în lista de priorități investiții legate de aceste probleme ori le-a inclus dar nu a reușit să comunice corect publicului, așa că percepția rămâne negativă.

Concluziile sondajului și pașii următori

Provocarea va fi ca pe viitor comunitatea locală să se implice activ în luarea măsurilor concrete și în rezolvarea problemelor identificate, prin acțiuni directe sau prin presiuni asupra administrației locale. Reprezentanții Fundației vor iniția un dialog extins cu societatea civilă locală ca să identifice oamenii care pot influența politicile publice ocale prin activitățile lor, vor căuta soluții împreună și vor propune rezolvări. Ei vor derula și campanii de monitorizare a autorităților publice locale pentru a se asigura că aceste priorități sunt puse în practică.

Sondajul a fost derulat de Fundația Comunitară Timișoara în perioada august-septembrie 2021, iar la întrebările din chestionar au răspuns 2.151 de persoane care locuiesc și/sau lucrează în Timișoara și împrejurimi. Sondajul a fost disponibil online. Majoritatea celor care au răspuns sunt persoane între 24 și 44 de ani (62%), 85% dintre respondenți au nivel de educație ridicat și 70% lucrează în sistemul privat, sunt freelanceri sau au propria afacere.  Rezultatele complete pot fi consultate AICI.

Acest sondaj a fost lansat concomitent și în alte patru orașe din țară: București (Sector 1), Reșița, Buzău și Râmnicu Vâlcea. În următoarea etapă, toate proiectele prioritare vor fi discutate cu administrațiile locale.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/