FOTO Morile de cereale din Timiș, inventariate cu scopul de a fi puse în valoare

moara1
po 1000x100px (3)

Reprezentanții unui ONG din Timișoara sunt pe teren de câteva săptămâni cu scopul de a inventaria morile de cereale istorice din județul Timiș. Persoanele care au fotografii vechi sau știu povești despre morile din județ sunt rugate să se implice în proiect.

Un nou proiect inedit derulat de Asociația Acasă în Banat cu scopul punerii în valoare a obiectivelor turistice din vestul țării. Reprezentanții ONG-ului timișorean sunt pe teren de câteva săptămâni pentru a inventaria morile de cereale istorice din județul Timiș.

De câteva săptămâni suntem pe teren deoarece inventariem morile Banatului, mai exact patrimoniul mulinologic din județul Timiș. Vrem să identificăm locațiile morilor de cereale istorice, să le evaluăm starea de conservare și să le documentăm istoricul. Credem că istoria industrială a județului Timiș este un domeniu foarte valoros, însă trebuie să facem tot posibilul pentru a nu-l pierde în viitorul apropiat. Morile de cereale (de măcinat făină) sunt parte din acest patrimoniu și ne dorim ca, în viitorul apropiat, să vedem cât mai multe dintre ele protejate, păstrate și valorificate, fie în scopul lor inițial, fie în scop turistic sau reconvertite”, a informat Asociația Acasă în Banat.

moara4

Locuitorii din județul Timiș care au fotografii vechi sau cunosc povești despre morile de cereale sunt rugați să se implice în proiect. În câteva săptămâni, ONG-ul timișorean va face public bilanțul morilor identificate în teren.

Noi am avut parte de o mulțime de surprize plăcute, am întâlnit oameni pasionați de morărit, mori vechi încă în funcțiune care macină de zeci de ani”, a transmis Asociația Acasă în Banat.

1000x100 casa brutarului

Toate informațiile despre morile de cereale din Timiș se vor regăsi pe site-ul nostru, www.acasainbanat.ro. Proiectul „Morile Banatului – patrimoniul mulinologic din județul Timiș” este cofinanțat de Consiliul Judeţean Timiş.

moara5

moara3

moara2