Reacții în lanț pe plan politic după anunțul EON de a sista începând de marți furnizarea gazului către compania Colterm. Deputatul liberal Marilen Pirtea critică lipsa de experiență și expertiză managerială a celor de la Colterm. În opinia lui, o abordare managerială corectă ar fi fost singura în măsură să evite alunecarea spre „criza frigului”.
Marilen Pirtea spune că Timișoara este de marți „un oraș bântuit de stafia frigului și a lipsei de alimentare cu apă caldă”, o situația de neconceput pentru capitala regiunii de vest a țării. El îl acuză pe primarul Fritz și pe viceprimarul Lațcău de faptul că nu s-au consultat cu liberalii, de altfel, parteneri în administrație, în privința situației de la Colterm.
„Insolvența Colterm, furnizorul de agent termic și apă caldă în regim centralizat din Timișoara, vine foarte târziu și se suprapune cu multe disensiuni politice cu privire la gestiunea acestui serviciu. Edilii timișoreni, domnul primar Dominic Fritz și «specialistul de serviciu», domnul viceprimar Ruben Lațcău, au afirmat permanent că sunt «eroii» conducerii prin specialiști în administrația locală timișoreană. Mai mult, nu au acceptat consultări, i-au lăsat pe aliații lor liberali să vorbească de unii singuri, căutând să blocheze orice observații publice față de maniera lor de conducere, clamând faptul că doar calea unor decizii tehnice, date de către specialiști, poate fi un răspuns corect în criza Colterm, nicidecum dezbaterea publică pe argumente reale.”, a declarat deputatul PNL.
Tergiversările, greșelile decizionale, lipsa de comunicare și inabilitatea de a impune un proiect strategic de restructurare a Colterm au determinat, la începutul acestui sezon rece, aruncarea administrării Colterm în mijlocul disensiunilor politice, este de părere parlamentarul.
„USR a dovedit din plin o evidentă lipsă de experiență managerială, completată cu multă naivitate, atunci când nu a reușit să anticipeze avalanșa de reacții politice, generate de întârzierea de luni de zile a unui pas spre insolvență, sau de inconsecvența în cumpărarea certificatelor verzi și «încasarea» amenzii de 21 de milioane de euro. Toți politicienii locali, dar și unii politicieni din politica națională, au reacționat cu mirare și cu dezamăgire față de incapacitatea executivului USR de a rezolva criza Colterm. Am ajuns să fim un caz binecunoscut în țară pentru eșecul unei administrații USR care, în spatele unui slogan despre «administrație prin specialiști», a pierdut controlul și a generat o situație critică, de care depinde chiar securitatea publică a unei comunități mari, care ar fi trebuit rezolvată cu tact managerial desăvârșit.”, a concluzionat Pirtea.
Până la instalarea noii administrații în Timișoara, după alegerile din 2020, compania Colterm a fost condusă de liberali. Pe de altă parte, datorii au existat și s-au acumulat, însă furnizarea căldurii către abonați nu a fost sistată. La acestea s-a adăugat amenda de 21 de milioane de euro dată pentru neachiziționarea certificatelor verzi aferente anului 2020, amendă care a îngenuncheat compania.