Timișorenii care s-au mutat la casă lângă oraș, de vină pentru traficul de coșmar, susține viceprimarul Lațcău

De vină pentru traficul de coșmar din Timișoara sunt și cetățenii care au decis să se mute în comunele de lângă oraș, care vin zilnic pentru a-și aduce copiii la școală, și nu numai, susține viceprimarul USRPLUS Ruben Lațcău. Pe de altă parte, liberalii afirmă că vinovată pentru modul în care se circulă în Timișoara este actuala administrație.

Ruben Lațcău, viceprimarul USRPLUS al Timișoarei, a reușit să atragă antipatia mai multor cetățeni, după ce a făcut o declarație controversată în timpul dezbaterii publice de vineri seara cu privire la noul regulament de parcare. Astfel, provocat de un timișorean care a luat cuvântul în timpul dezbaterii, Lațcău a afirmat că de vină pentru faptul că se circulă greu pe cele mai importante artere din oraș sunt și cetățenii care s-au mutat în comunele din jurul Timișoarei.

Sunt mulți cetățeni care sunt cetățeni ai Timișoarei într-un fel sau altul, care au ales în ultimii ani să se mute din Timișoara la marginea orașului pentru că casa era mai ieftină sau că apartamentul era mai ieftin, că voiau o casă, o piscină, o curte, liniște și care, în fiecare zi, din cauza deficiențelor uriașe de infrastructură pe care localitățile din jurul Timișoarei le au, vin cu mașina în oraș. Într-adevăr, la un moment dat, va trebui cu toții, la nivel colectiv, să înțelegem că nu poți să fi și în suburbii la casă, și o casă mai ieftină ca în Timișoara, și cu avantajele de a locui în Timișoara. Și avem o problemă uriașă în trafic, în fiecare zi, generată de copiii care vin la școală în Timișoara, deși, conform legislației, copiii ar trebui să meargă în localitatea de domiciliu, pe zona de circumscripție. Avem foarte multe școli din Timișoara care sunt practic pline de copii din jurul Timișoarei”, a declarat Ruben Lațcău.

Viceprimarul Timișoarei estimează că ar fi cel puțin 120.000 de persoane care au ales să se mute din oraș într-o comună apropiată. Însă aceștia vin zilnic în Timișoara și îngreunează traficul de pe arterele principale, susține Ruben Lațcău.

Evident că acest trafic, acest du-te vino constant din jurul Timișoarei, acești 120.000, poate și mai mulți de locuitori care au ales să se mute într-o comună periurbană, care nu beneficiază de infrastructură, unde nu avem transport în comun la un nivel destul de ridicat, unde nu avem școli, unde nu avem infrastructură edilitară aferentă. Toată această presiune vine de fapt pe Timișoara. Și atunci arterele mari ale Timișoarei, că vorbim de Gh. Lazăr, de Sever Bocu, de Calea Moșniței, de Calea Buziașului sau Andreescu și Polonă suferă din cauza acestui trafic zilnic provocat de cetățenii din periurban”, a detaliat Ruben Lațcău.

Totuși, viceprimarul Timișoarei a recunoscut că această problemă nu poate fi rezolvată într-un termen scurt de timp, fiind nevoie de o „urbanizare mai sănătoasă” în jurul orașului.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Eu cred că nu putem să rezolvăm această problemă printr-un nou regulament, cum nu cred că putem să rezolvăm această problemă într-un an sau doi ani. Rezolvarea acestei probleme este una sistemică, la fel cum ea s-a creat. Avem nevoie de o urbanizare mai sănătoasă, de planuri de mobilitate și PUG-uri bine gândite. Avem nevoie să extindem rețeaua de transport public, să cumpărăm flotă de transport ca să avem frecvență mai ridicată, să avem un sistem de parcare modern pe care să-l extindem, să-l creștem, unde să avem și sistem park & ride, să poți să-ți lași mașina la marginea orașului și să intri în oraș cu transportul public. Sunt foarte multe sisteme complementare pe care trebuie să le implementăm”, a explicat viceprimarul Timișoarei.

Declarațiile făcute de Ruben Lațcău i-au determinat pe liberalii din Timișoara să-și exprime revolta.

Domnule Lațcău, vă explic din suburbie, fără a folosi un limbaj suburban: nu copiii sunt problema, ci lipsa de viziune și de acțiune a Primăriei Timișoara în timpul mandatului dumneavoastră. După ce v-ați instalat la primărie, nu ați făcut absolut nimic pentru Drumul Boilor, ați moștenit demersurile deja făcute și ați lăsat-o așa. În loc să acuzați copii și să intimidați părinți care vă bagă bani în buget, mai bine aruncați câțiva metri cubi de piatră pe drumul care vă aparține (DE – Calea Moșniței), că pentru aia nu vă trebuie exproprieri, ci doar un pic de respect pentru cetățenii navetiști”, a afirmat Alexandru Proteasa, vicepreședintele PNL al Consiliului Județean Timiș.

De asemenea, Dan Diaconu, consilier local PNL și fost viceprimar al Timișoarei, l-a acuzat pe Lațcău că dă dovadă de marxism, discriminare, dictatură și prostie.

Bugetul unei primării este în cea mare măsură constituit din cotele din impozitul pe venit al celor ce lucrează în acea localitate. Impozitul pe proprietățile persoanelor fizice e undeva la 5 la sută. Oamenii aceștia lucrează în Timișoara, cheltuiesc bani în Timișoara, cu alte cuvinte, vă oferă posibilitatea de a vă împlini fanteziile “reformatoare” din acești bani. În primul rând pentru că lucrează în Timișoara, acești oameni se vor deplasa în Timișoara. E doar logic să își aducă și copiii în Timișoara la școală pentru că, ce să vezi, marea parte a timpului și-o petrec în oraș. Un autoturism cu un copil în interior creează mai multe probleme în trafic decât unul în care sunt doar adulți? Să pui la zid categorii întregi de oameni așa cum o faceți e o combinație urât mirositoare de marxism – ăia care iau banii poporului ca să își facă “piscine” -, discriminare – ăia care creează probleme majorității, dictatură – ăia care nu fac ce spun eu (să cumpere proprietăți în Timișoara) și prostie”, a afirmat Dan Diaconu.

 

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/