Timișorenii, amendați dacă aruncă un colț de pâine unui câine?! „Faptul că nu îi hrănim nu îi face să dispară!”

Interzicerea hrănirii animalelor de pe străzile Timișoarei a inflamat spiritele iubitorilor de animale! Proiectul de Hotărâre care ar urma să fie supus dezbaterii Consiliului Local a primit ca răspuns o petiție semnată de peste o mie de cetățeni care nu sunt de acord cu prevederile. Alina Văcaru, președintele Asociației Pet Hope, oferă punctul de vedere al ONG-urilor din zona protecției de animale.

ONG-uri din sfera protecției animalelor și cetățeni care sunt direct afectați de speță au participat la crearea propunerii unui nou Regulament privind deţinerea animalelor de companie şi accesul persoanelor însoţite de animale de companie în Municipiul Timişoara. În paralel cu ce s-a discutat, o a doua propunere de regulament prevede interzicerea hrănirii animalelor pe domeniul public și privat al Timișoarei. Cei care se abat de la regulă ar risca o amendă care pornește de la 100 de lei.

„Noi nu am fost de acord pentru că în primul și în primul rând o problemă nu se rezolvă tratând efectele, ci tratând cauzele. La o populație mai mare de câini și pisici fără stăpân există metode civilizate de a o reduce. Faptul că nu îi hrănim nu îi face să dispară. Îi face să fie mai agresivi, să caute prin gunoaie, să fie mai bolnavi și să se strice aspectul orașului din cauza animalelor aflate în suferință”, ne-a declarat Alina Văcaru, Președintele Asociației Pet Hope. ONG-ul argumentează că interzicerea hrănirii câinilor fără stăpân face mai mult rău decât bine. Câinii pot deveni agresivi dacă nu găsesc hrană suficientă. De asemenea, un patruped care se hrănește doar din resturile aruncate în saci menajeri împreună cu alte deșeuri nu poate fi numit un câine sănătos, de unde apare riscul de apariție a bolilor. La lista de probleme se adaugă și migrația câinilor dintr-o zonă în alta pentru a găsit hrană. În timpul deplasării, animalele riscă să fie călcate de mașini sau să sufere alte accidente.

Investitul în prevenție, adică în suport pentru sterilizare și informarea cetățenilor privind obligațiile generate de animalul deținut, este soluția propusă de Asociația Pet Hope. Cea mai accesibilă soluție pentru reducerea numărului de animale fără stăpân este sterilizarea. Din cauză că deținătorii de femele nu își duc animalele la veterinar pentru a fi sterilizate, odată ce se întâmplă ca pisica sau cățelușa să rămână gestantă este fie abandonată, fie puii ei sunt abandonați cu puține șanse la viață. Legea prevede că persoanele care refuză să sterilizeze femelele riscă o amendă de 5.000 de lei.

Pe lângă câini și pisici, vizați de interdicție sunt și porumbeii. „La o populație mai mare de porumbei există metode civilizate de a o reduce. Există destul de multe exemple în străinătate de porumbare contraceptive. Am încercat să revitalizăm o propunere de proiect pentru așa ceva și lucrăm la asta. Încercăm să împingem Primăria în această direcție și sperăm să ne susțină. Porumbarul contraceptiv este un lucru care nu costă mult, întreținerea este simplă și este o metodă civilizată de a controla populația. Vrem să fie porumbei la un număr care le permite să aibă o populație sănătoasă”, a mai adăugat Alina Văcaru.

Pet Hope a cerut o dezbatere publică pentru interzicerea hrănirii animalelor comunitare și limitarea numărului la două animale deținute la casă. Între timp, iubitorii de animale au inițiat o petiție online semnată de peste 1.000 de cetățeni prin care cer anularea următoarei propuneri de Hotărâre de Consiliu Local: „Este interzisă hrănirea animalelor şi a păsărilor pe domeniul public şi privat al Municipiului Timişoara. Nerespectarea prevederilor e) art. 21, alin (1), litera o) se sancţionează cu amendă cuprinsă între 100 şi 200 de lei”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/