O timișoreancă este director al programului „Spitale publice din bani privați”

stiri cu monica althamer din timisoara
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Monica Althamer ocupă postul de director după ce s-a remarcat ca secretar de stat, apoi în voluntariat și a fost navigator pentru pacienți aproape 15 ani.

Pe atunci, la nivel local, ajuta numeroase persoane, bolnavi cu afecțiuni grave, să ajungă la a doua opinie, la Clinica Universitară din Szeged. Astfel, pe lângă alte joburi oficiale pe care le-a deținut, s-a implicat în voluntariatul pentru care s-a dedicat, în timp, trup și suflet.

Nu, nu este medic, așa cum s-ar crede, ci absolventă a Facultății de Litere, Filosofie şi Istorie, Secția Teologie, a Universității de Vest Timișoara. Iar după absolvire a și predat, fiind profesoară la Liceul Grigore Moisil. La un moment dat, Monica Althamer, mărturisea: „am avut o mulțime de job-uri și multă vreme am fost navigator în paralel cu job-urile mele. Aș zice că abia această muncă are mare legătură cu profesia și pregătirea mea, sunt teolog, iar dintre toate lucrurile pe care le-am făcut ca slujbe vreodată, aceasta este cea mai apropiată de ce cred eu că ar fi trebuit să fac.”

Navigatorul de pacienți este termenul utilizat internațional cel mai apropiat de ceea ce presupune activitatea timișorencei. Cei mai mulți pacienți pe care i-a consiliat au avut diagnostice oncologice, dar, a consiliat și pacienți cu alte afecțiuni severe, și s-a implicat în rezolvarea unor cazuri rezultate în urma tragediei Colectiv.

Ce face un navigator medical?

De regulă, navigatorii de pacienți, sunt reprezentanții unor ONG-uri. Ei sprijină și îndrumă pacienții cu boli grave să se descurce în sistemul de sănătate. Adică să ajungă la medic, să își facă analizele și investigațiile medicale. Este la curent cu etapele pe care un pacient trebuie să le parcurgă, cunoaște legislația, știe pârghiile prin care concret, poate sprijini pacienții. Practic, este poziționat cumva între pacient și o instituție. „Sentimentul urgenței pe care îl ai fiind lângă un om în suferință te face să simți că timpul curge altfel, în prezența durerii. Nevoia de a parcurge multe etape legale, toată birocrația, acestea nu le procesezi foarte bine atunci când ești în asemenea situație. De aceea, noi, navigatorii, suntem prezenți.”

monica althamer

Alexandra Constantin, o mămică aflată într-o asemenea situație limită, a transmis pe pagina de Facebook, emoționante gânduri de apreciere: „meseria de navigator de pacienți este un fel de colac de salvare pentru noi părinții care avem nevoie sa fim ghidați, sfătuiți, susținuți, încurajați, motivați și literalmente ajutați să accesăm modalități prin care puii noștri să poată fi transferați în străinătate pentru tratament. Ați crede, probabil, că atunci când ai un necaz mare, totul este gândit să vină în ajutorul tău și totul este clar: ai problema, constați că nu poate fi rezolvată în țară, cauți o soluție în alt loc, găsești soluția și totul curge firesc către un transfer rapid, către o șansă la viață. Realitatea este puțin diferită. Parcursul administrativ este greoi, nimeni nu cunoaște corect criteriile de accesare a formularelor europene care îți oferă acest drept și este un întreg proces birocratic de parcurs. Mulți părinți abandonează încercarea de a accesa aceste fonduri (uneori nici timpul nu este de partea lor, deloc) și, fie caută resurse proprii sau donații pentru tratament, fie, pur și simplu, rămân pe loc. În acest context, Monica ne-a suflat în aripi și ne-a condus stiloul pe hârtia formularului european S2 prin care îi este asigurat Gabrielei, fetița noastră, tratamentul pentru următoarele 6 luni, aici în Helsinki. Și, oricând am avut nevoie, ea a răspuns întrebărilor noastre, ne-a liniștit de fiecare data si a căutat soluții pentru noi. Iar noi suntem un caz, dar ea a alinat și alină multe inimi aflate în situații grave și foarte grave. Din punctul meu de vedere, Monica este un OM de AUR! Ea ne-a învăluit în mantia încrederii și am pășit împreună, alături de echipa medicală, în cele mai incerte momente din viața noastră.”

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Monica Althamer este navigator de pacienți la Asociația Magic și voluntar în Asociaţia „Dăruieşte Viaţă”. Cum a pornit totul?

 „Ei bine, Andra a fost ,,profesorul” meu, atunci când am devenit voluntar într-o organizație care sprijinea pacienții diagnosticați cu afecțiuni oncologice. Știam că nu o să salvez vreodată pe cineva, dar îmi doream să ajut, să ofer din ce am, din ce știu, din ce pot. Andra și familia ei m-au învățat mult despre voluntariat. Despre forța nevăzută care ne poate lega pe toți, pentru bine. Au fost primii din sutele de oameni extraordinari care mi-au arătat de aproape câtă frumusețe și speranță există și în cele mai grele clipe. Deși avea doar 4 ani, Andra m-a ajutat să înțeleg și că voluntariatul nu este doar despre a oferi. Este despre a învăța, despre a crește împreună, dar și despre a primi. Andra are aproape 17 și este la rândul ei voluntar. Încă mi-e profesor, îmi predă în continuare lecții importante despre curaj, răbdare, putere, încredere.

monica si andra

În cei 12 ani de la întâlnirea mea cu Andra și de la primii mei pași în lumea voluntariatului, am primit mai mult decât îmi imaginam. Am primit încrederea a nenumărați oameni extraordinari, pe care luptele cumplite cu boli, suferințe de multe feluri, nu i-au făcut să își piardă lumina din suflete. Am primit mai multă dragoste decât îmi imaginam eu că aș putea primi. Am învățat mult, despre multe – mai ales despre dragoste, curaj, speranță.”

În trecut, Monica Althamer a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății, iar din vara anului trecut, a fost cooptată de către Fundația Metropolis din București, director al programului „Spitale publice din bani privați”.

De mai bine de trei ani, o comunitate de peste 4.000.000 de persoane, dar și agenți economici, firme private, companii multinaționale, sprijină acest demers. Din sumele rezultate prin donații lunare, se efectuează diverse lucrări ce reprezintă intervenții asupra unor clădiri spitalicești, sau se dotează anumite incinte. Astfel s-a întâmplat și la Reșița, unde au fost puse la punct cele trei secții de Radiologie ale Spitalului Județean, în urma unei investiții în materiale, în valoare de peste 131.000 de euro.

Despre cooptarea Monicăi Althamer în echipa Fundației Filantropice, coordonatorul Codin Maticiuc, a anunțat cu bucurie: „două lucruri vreau să vă spun despre Monica și venirea ei aici, de fapt trei. Primul este ca principalul ei scop este să identifice probleme în legislație și să luptăm împreună să se întâmple, să schimbăm sistemul. Al doilea este că se implică în tot procesul de selectare și renovare a spitalelor. Al treilea lucru, este ca Monica, la noi, va salva vieți așa cum a făcut-o peste tot unde a fost.” 

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/