Timișoara va avea un Registru al constructorilor responsabili. Proiectul „Șantiere curate”, votat fără scandal

santier3

După scandalul din ultimul plen al Consiliului Local Timișoara, apele s-au mai liniștit. Astfel, cele două proiecte care prevăd amenzi mai mari pentru constructorii care aruncă deșeuri pe unde apucă au fost votate marți seara, în plen, fără ca aleșii locali să aibă nimic de obiectat.

A fost scandal mare după plenul Consiliului Local Timișoara de la sfârșitul lunii iunie. Asta după ce liberalii nu au dorit să voteze cele două proiecte de hotărâre pregătite cu scopul de a-i taxa pe constructorii care nu mențin șantierele curate. Așadar, proiectele au fost blocate.

Însă, inițiatorii proiectelor nu s-au lăsat, așa că au făcut mai multe modificări, iar marți seara, în ședința Consiliului Local Timișoara, acestea au fost din nou supuse votului.

Din cele două proiecte în care au fost disensiuni data trecută s-au eliminat zonele de suprapunere și acum nu cred că ar trebui să mai existe nicio obiecție”, a precizat Răzvan Negrișanu, consilier local USR.

Este un proiect care a existat încă din anul 2020. Ceea ce face acest nou regulament este practic de a clarifica anumite aspecte despre modul în care se declară gestionarea acestor deșeuri. Principala problemă a fost în special referitoare la modul în care erau alcătuite în trecut planurile de gestionare ale deșeurilor. Cumva, pe genunchi, fără să se dea niște informații reale din practică și fără ca să putem să avem posibilitatea apoi să urmărim ce se întâmplă cu aceste deșeuri după ce s-a declarat în planul de gestionare. În completare, proiectul vine să solicite și un raport final asupra modului în care au fost gestionate aceste deșeuri împreună cu documentele justificative necesare. Vă rog foarte mult să votați acest proiect pentru că problema deșeurilor de construcții este una uriașă pentru oraș. Nu vreau să spun că acest proiect o va rezolva, dar este un început prin care putem să controlăm mai bine aceste aspecte. Absolut necesar este să mergem mai departe, să construim și o infrastructură de utilizare a acestor deșeuri, să creăm această mentalitate a reutilizării acestor deșeuri, pentru că sunt valoroase, înglobează materiale valoroase și este nevoie să le valorificăm, în loc să schimbăm relieful orașului cu acestea”, a explicat și Aida Szilagyi, consilier local USR, inițiatorul celor două proiecte.

În final, niciun consilier local nu a avut nimic de comentat, așa că cele două proiecte de hotărâre au fost aprobate.

Proiectul nostru “Șantiere curate” a primit vot favorabil, în sfârșit. Vom respira toți mai ușor, nu de mâine, ci imediat ce regulamentul va fi pus în aplicare, iar autoritățile de control își vor face datoria. Am pus în acest regulament tot ce este legal posibil să prevenim poluarea cu praf și emisii de carbon și noroiul de pe străzi, provenite din șantierele deschise. Va fi un efort financiar pentru constructori și beneficiari și mai multă muncă de organizare, dar toate acestea vor duce la o calitate mai bună a vieții într-un oraș care se află pe o direcție de dezvoltate și modernizare. Pare un pas mic, dar este unul hotărât pentru a proteja sănătatea timișorenilor și mediul. Sper ca nu peste mult timp Timișoara să le fie inspirați și altor administrații din România, iar constructorii care își organizează șantierele și investesc în protejarea mediului și a vecinătăților să devină exemple de bună practică. Primăria Timișoara, potrivit noului regulament, îi va numi într-un Registru al constructorilor responsabili”, a detaliat Răzvan Negrișanu, la finalul ședinței.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/