Timișoara va avea centură feroviară. Licitație pentru SF de 10 milioane de lei

285950030 5647015961999892 3980943278403579101 n

Timișoara va avea o centură feroviară care se va lega și de Aeroportul Internațional „Traian Vuia”. Mai este însă cale lungă până acolo, dar acum a fost lansată licitația pentru găsirea unei firme care să întocmească studiul de fezabilitate. Se pun la bătaie aproape 10 milioane de lei.

Despre centura feroviară a Timișoarei se vorbește de mulți ani. Încă din 2006 a fost întocmit un studiu de prefezabilitate, care a fost prelungit până în 2009. Acum este nevoie de un SF actual, iar prețul de pornire la licitație este de 9,8 milioane de lei. Acesta ar trebui să fie gata într-un an.

„Realizarea unei centuri feroviare, în special pentru transportul de marfă, având în vedere și interconectarea Aeroportului Internațional Traian Vuia din Timișoara cu magistrala 900, contribuie la eliminarea blocajelor și a disconfortului creat de traversarea trenurilor de marfă prin centrul municipiului Timișoara, în urma modernizării segmentului feroviar Lot 3 Timișoara Est – Ronaț Triaj, parte integrantă din coridorul feroviar Orient/Est mediteranean; perimte integrarea întregii regiuni în rețeua de transport feroviar marfă; dezvoltarea și extinderea legăturii transportului aerian cu alte moduri de transport prin interconectarea aeroportului cu întreaga rețea de cale fetată a României și cu rețeaua europeană de transport TEN-T, precum și conexiunea cu modurile de transport urban”, aflăm din caietul de sarcini.

Centura feroviară va deservi și transportul de călători și ar putea scurta drumul navetiștilor care vin din regiune la muncă în Timișoara.

Studiul de prefezabilitate propunea 3 variante pentru construirea centurii feroviare. Prima are un cost de 775 de milioane de lei sau de 900 de milioane de lei dacă se include și o stație în Giarmata și un tunel deschis.

O a doua variantă a propus un preț de 1,3 miliarde de lei, iar scenariul 3 presupune o investiție de 935 de milioane de lei sau de 1 miliard dacă se face stația și tunelul menționate și în varianta 1.

1000x200 dacus 02

Firmele care vor să întocmească SF-ul se pot înscrie la licitație până în 20 iulie.

 

 

 

publicitate si promovare online banner maxagro