Timișoara, sub o perdea de fum! Garda de Mediu: „Nu e niciun pericol iminent!”

explo 1000x200

Imagini alarmante seara trecută în Timișoara. Majoritatea zonelor din oraș au fost acoperite de ceea ce părea a fi o perdea densă de fum. Cetățenii au sunat la 112, însă situația nu s-a dovedit a fi una de urgență.

Comisariatul Județean Timiș al Gărzii de Mediu a intrat în alertă aseară. Deasupra orașului Timișoara s-a așezat o perdea de fum, ceea ce putea indica un pericol iminent fie din cauza fabricilor pe care primarul Nicolae Robu le arată cu degetul de atâta vreme, fie din cauza unui incendiu de proporții. Niciuna dintre variante nu s-a dovedit a fi cauza.

Comisarii Gărzii de Mediu au apelat în primul rând la Agenția pentru Protecția Mediului Timiș. Stațiile de monitorizare a calității aerului indicau depășiri la capitolul „particule în suspensie”, date care urmează să fie verificate și validate prin metode în laborator. Nu au fost în schimb înregistrate depășiri ale pragului de alertă în ceea ce privește dioxidul de azot.

„S-au verificat automonitorizările orare la CET Sud și CET CENTRU, nefiind înregistrate depășiri ale valorilor limită de emisie. Nu au fost raportate și identificate incidente de mediu la operatori industriali din Timișoara”, mai spun comisarii Gărzii de Mediu.

Un răspuns cu privire la perdeaua de fum a venit de la Biroul Local al Stației Meteo Timișoara. Acesta a comunicat faptul că se
înregistrează o perioadă de calm atmosferic, fără vânt. La asta se adaugă temperaturile ridicate din ultima vreme, traficul rutier, incendiile de vegetație, funcționarea centralelor termice, activitățile industriale etc. În lipsa vântului, toate particulele emanate rămân în suspensie, aproape de nivelul solului.

„Totodată, acesta poate fi și un efect al schimbărilor climatice, ce reprezintă una dintre cele mai mari amenințări asupra mediului și pentru a căror reducere fac eforturi comune toate autoritățile implicate”, spune Lavinia Alina Călușeru, comisar-șef.

Sursă foto: Arhivă

banner 970 x 250