Timișoara participă la un program internațional alături de orașe din SUA, Canada, Nepal sau Argentina

51486890654 6a271dda01 k

Primăria Timișoara participă la un program internațional de șase luni, alături de orașe din SUA, Canada, Nepal sau Argentina, în cadrul căruia va afla mai multe despre cum pot fi implicați cetățenii în luarea deciziilor.

Noua conducere a Primăriei Timișoara vrea să implice cât mai mult locuitorii în luarea deciziilor la nivel local. Pentru a afla mai multe informații despre cum pot fi deschise procesele de decizie către cetățeni, instituția timișoreană va participa la un program de șase luni pentru guvernare participativă, intitulat „Open Data Policy Lab City Incubator”.

Guvernarea participativă presupune implicarea cetățenilor, atât a celor care sunt deja activi în spațiul public, care au doar nevoie de canale de comunicare prin care să poată contribui, cât și a celor care nu și-au asumat încă un rol activ. Programul este unul de tip incubator pentru orașe, prin care experții din administrațiile publice primesc susținerea necesară pentru realizarea proiectelor lor de digitalizare. Aceste proiecte reprezintă instrumente digitale care adună ideile și creativitatea cetățenilor, îi țin la curent în legătură cu consultările publice și îi ajută să le transpună în realitate. Un accent semnificativ este pus pe crearea unui buget participativ la standarde înalte”, a informat Primăria Timișoara.

Programul se derulează în perioada 20 septembrie 2021 – 20 martie 2022, iar până la finalul acestuia, Timișoara va avea un Plan de Acțiune Locală pentru guvernare deschisă, prin care să implementeze bunele practici învățate.

Participanții în cadrul programului sunt reprezentanți ai mai multor orașe din SUA, Canada, România, Nepal, Ecuador și Argentina, acesta fiind realizat cu sprijinul Facultății de Inginerie a Universității din New York.

Timișoara este reprezentată de Valentin Mureșan, consilier personal al primarului pe probleme de Smart City și Transformare Digitală.