Timișoara, orașul cu cele mai mici chirii din țară

blocuri noi in timisoara
1000x100 Cuib de vise 1000x100

Județul Timiș a raportat, anul acesta, cel mai mare număr de tranzacții imobiliare după București, în timp ce Timișoara este cel mai accesibil din punctul de vedere al prețurilor la chirii. Datele sunt relevate de o analiză a pieței imobiliare realizată de Storia. 

Aproape 7.000 de locuințe au fost tranzacționate, în județul Timiș, în primele nouă luni ale acestui an. Chiar dacă județul înregistrează cel mai mare număr de tranzacții imobiliare după București, numărul este cu 20% mai mic față de perioada similară a anului 2022.

„Scăderea generală este ușor mai ridicată comparativ cu media națională de 16%, însă trendul este unul tipic și în cazul acestui județ din vestul României. Mai întâi, numărul de tranzacții a scăzut cu 35% în primul trimestru, pentru ca scăderea să se diminueze apoi la 20% în al doilea trimestru. În schimb, în al treilea trimestru al anului tranzacțiile au scăzut cu numai 2% față de trimestrul similar din 2022. Povestea este foarte asemănătoare și în cazul ipotecilor active. Numărul acestora a scăzut cu 35%, 27% și 2% în cele trei trimestre ale anului, pentru ca la finalul lunii septembrie 2023 să existe 3.210 ipoteci active, în scădere cu 21% față de primele nouă luni ale anului trecut.”, se arată în analiza Storia.

Timișoara raportează, în primele nouă luni ale anului, cea mai redusă creștere în procente a prețurilor la locuințe, noi sau mai vechi. De principiu, prețul mediu pentru o locuință nouă este cu 4% mai mare decât în cazul uneia vechi.

bloc vechi de locuinte din timisoara

Pentru locuințele noi, prețul mediu a fost de 1.496 de euro, cu 2,9% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. Aceeași tendință se păstrează și în cazul locuințelor vechi. Prețul mediu solicitat a fost aici de 1.426 de euro pe metru pătrat, în creștere cu 4% comparativ cu ianuarie-septembrie 2022.

STPT job 1000x200

Pe de altă parte, Timișoara are și cea mai mică majorare a prețului mediu pentru închirierea unei locuințe.

„Proprietarii au solicitat în primele nouă luni ale anului 2023 o chirie medie de 234 de euro pentru o garsonieră, cu 11% mai mult decât în ianuarie-septembrie 2022. În rest, creșterile au fost ușor mai mari, întrucât apartamentele cu două camere s-au închiriat în medie cu 376 de euro, corespunzător unei creșteri de 13%, în timp ce pentru apartamentele cu trei camere proprietarii au solicitat 426 de euro pe lună, cu 12% în plus față de perioada anterioară analizată.”, mai spun cei care au realizat analiza.

Analiză Storia cuprinde evoluția pieței imobiliare în principalele șase zone din România, în primele nouă luni ale anului: București, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Constanța și Iași. Aceasta are la bază anunțurile publicate pe platforma imobiliară.

Analiza face parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii în cunoștință de cauză.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/