Dincolo de cifre, sunt povești reale de viață. Povești ale unor oameni care, forțați de împrejurările politice sau economice din țările-casă, au fost nevoiți să o ia de la început. Pentru mulți dintre ei, România a devenit noul „acasă”, iar pentru mulți din Ucraina, Timișoara este locul în care își reclădesc povestea. Ziua Mondială a Refugiatului își propune, printre altele, și să îi facă pe oameni să se oprească pentru o clipă și să se gândească la ce înseamnă să fii refugiat și cum anume poate fi efectiv ajutat un om care se află într-o astfel de situație.
Ziua Mondială a Refugiatului este o zi internațională desemnată de Organizația Națiunilor Unite menită să onoreze toți refugiații de pe glob. În fiecare an, în 20 iunie se celebrează puterea și curajul milioanelor de oameni care au fost nevoiți să fugă din țara lor ca să scape de conflicte sau persecuție.
Anul acesta, Ziua Mondială a Refugiatului coincide, la Timișoara, cu ultima zi din a șasea ediție a festivalului Timișoara Refugee Art Festival, organizat de Asociația LOGS Grup de Inițiative Sociale, finanțat în 2022 prin Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara. Contextul actual a făcut ca aici să ajungă, în ultimele luni, aproximativ 1.000 de refugiați din Ucraina care au și rămas în oraș.
„Este o zi cu atât mai semnificativă pentru misiunea festivalului și a asociației noastre pentru că este Ziua Mondială a Refugiaților, o zi în care la nivel mondial ne gândim ce înseamnă să fii refugiat și să fii forțat să fugi de acasă, să lași totul în urmă, cum putem în mod pragmatic să îi ajutăm, care sunt nevoile lor concrete, ce pot face instituțiile publice, societatea civilă și fiecare dintre noi ce putem face mai bine pentru a-i ajuta. Astăzi ne gândim nu doar la refugiații din Ucraina, de altfel, deși ei sunt într-adevăr cel mai aproape de noi și cu ei empatizăm mult mai ușor. În momentul acesta avem 80.000 de refugiați din Ucraina în România, dintre care jumătate sunt minori și numai 10% dintre aceștia sunt școlarizați în România, așadar trebuie să ne întrebăm de ce au nevoie și cum putem face să îi sprijinim mai bine. Însă e un moment în care poate reușim să empatizăm mai bine și cu ceilalți refugiați pentru că la nivel mondial, la finalul anului 2021, număram 89 de milioane de persoane strămutate forțat din țara lor. Iar dincolo de aceste cifre sunt povești reale de viață, sunt oameni la fel ca noi și toți trebuie să aibă acces la toate drepturile, la fel ca fiecare dintre noi.”, a declarat Anabella Costache, managerul de proiect al festivalului.
Refugiații ucraineni, participanți activi la Timișoara Refugee Art Festival
În ultima zi a Timișoara Refugee Art Festival, refugiații au fost invitați să participe la un atelier organizat la Institutul Francez, un atelier de autoreprezentare culturală susținut de Mihaela Ciutacu și Mihaela Tilincă de la Asociația Culturală Diogene.
Un atelier de benzi desenate pentru copii și adolescenți susținut de Institutul Francez a fost organizat tot aici.
Seara, la Cinema Victoria, intrarea a fost liberă la filmul „Această ploaie nu se va opri niciodată”, regizat de Ana Gorlova, din Ucraina. Documentarul descrie viața unui refugiat din Siria care fuge din calea războiului în Ucraina, împreună cu câțiva membri ai familiei și acolo dă tot peste război. Filmul relatează periplul lui în mai multe țări – din Ucraina pleacă în Germania, apoi în Irak pentru a reveni în Siria -, inclusiv condițiile de viață ale refugiaților din societatea contemporană.
„În ciuda fondului negativ de la care pornim, concluziile sunt pozitive pentru că ne-am bucurat de susținerea comunității locale, susținere care de la an la an a fost mai semnificativă și mai conștientă față de problema refugiaților și îmbucurătoare, de asemenea, pentru că refugiații ucraineni și nu numai au participat activ la organizarea festivalului. De exemplu, ieri, ucrainenii au gătit mâncare tradițională pentru picnic, au împrumutat din obiectele lor personale, pe care le-au adus cu ei de acasă atunci când a fost nevoie să plece pe nepusă masă din cauza războiului, artistei Regina Damian pentru a-și realiza instalația artistică Bullets and Love pe care încă o puteți vizita în Piața Libertății. De altfel, participarea lor la toate evenimentele culturale și artistice pe care le-am pregătit în cadrul festivalului a fost foarte generoasă și semnificativă și și-au exprimat bucuria și sentimentul de acasă pe care am reușit să i-l oferim iar asta nu poate fi decât un semn bun.”, a mai spus Anabella Costache.
UNHCR va marca marți, în 21 iunie, Ziua Mondială a Refugiatului la Centrul de Tranzit în regim de Urgenţă din Timișoara. Printre altele, refugiații din Centrul de Tranzit vor prepara mâncare tradițională și vor avea loc sesiuni de live painting cu mesaje ale și pentru refugiați.