Timișoara. Mamografii gratuite la Spitalul Victor Babeș

san 4

Din această lună, la „Victor Babeș” mamografiile pot fi făcute gratuit, în baza unui bilet de trimitere și a unei programări telefonice prealabile.

Screening-ul mamar este o metodă de investigare imagistică a sânilor pentru depistarea precoce a cancerului, înainte de apariția simptomelor sau de identificarea unui nodul palpabil.

Mamografia dă posibilitatea depistării microcalcificărilor de la nivelul sânilor. Investigația este o radiografie a sânilor folosită pentru stabilirea unui diagnostic. „Spitalul Victor Babeș derulează o campanie de prevenție a cancerului de sân împreună cu Spitalul Municipal Timișoara și Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță Cluj-Napoca. Prin aceasta, femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, fără istoric de cancer mamar, cu domiciliul în Timiș, au beneficiat de o mamografie gratuită. Acum, însă, în urma semnării contractului cu CJAS Timiș, pot fi făcute mamografii gratuite tuturor femeilor care necesită o asemenea investigație. Sunt suficiente o trimitere de la medicul specialist către spital și o programare telefonică.”, a declarat Diana Manolescu, directorul medical al  Spitalului Victor Babeș Timișoara.

Aparatul folosit în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală este unul de ultimă generație și permite, prin folosirea unei tehnici 3D cu tomosinteza, obținerea unor imagini la o calitate superioară. În același timp, face posibilă stabilirea formei și a mărimii unei eventuale neoplazii. Analiza presupune o radiografie a sânului în două planuri, folosind în același timp o doză redusă de raze X.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Cancerul de sân se numără printre puținele afecțiuni oncologice care, prin screening, pot fi depistate într-o fază incipientă. Studiile arată că supraviețuirea la 5 ani este între 95 și 99%, dacă malignitatea este descoperită în stadiul incipient (leziune localizată doar la sân). Însă, depistat în formă metastatică, cu întârzierea demarării tratamentului, rata de supraviețuire poate să scadă și sub 30%. De aceea, o asemenea investigație este obligatorie după vârsta de 40 de ani, iar, dacă apar suspiciuni, și mă refer aici la modificări ale sânului, culoare, formă, textură, ce pot fi identificate chiar și prin simpla autopalpare, este necesară realizarea unei mamografii.”, a mai spus Diana Manolescu.

Programările pentru realizarea unei mamografii se pot face la 0735.222.885, de luni până vineri, între orele 8-14.