Timișoara intră în cursă pentru un nou titlu. De această dată, mondial!

c4

Timișoara ar putea deveni Oraș al Literaturii, statut conferit de UNESCO. Conducerea Bibliotecii Județene Timiș analizează acum posibilitatea lansării unei candidaturi a orașului în acest sens, iar șansele sunt consistente în obținerea acestui nou titlu, pornind de la lecturile publice organizate de Bibliotecă în Timișoara, unice în lume.

Timișorenii citesc, iar Timișoara citește. Orașul o face organizat, de cele mai multe ori în deja tradiționalele evenimente dedicate lecturii organizate de Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”. Fie că vorbim de Concentrica, „Pătura care citește”, „Lecturi aprinse”, „Fila” sau Festivalul Internațional de Literatură LitVest, toate adună sute de participanți care fie descoperă lectura, fie au deja un stil de viață format în acest sens. Toate aceste evenimente au menirea de a implica publicul în lectură și de a face un happening comunitar.

Conducerea Bibliotecii Județene Timiș merge mai departe. De această dată, obiectivul este  obținerea recunoașterii, pentru Timișoara, a statutului de oraș cu dimensiune literară, statut conferit de UNESCO.

tudor cretu

„E vorba de o inițiativă corolar a Bibliotecii Județene Timiș, aceea de a obține recunoașterea internațională pe care o considerăm extrem de importantă pentru acțiunile pe care noi le-am organizat aici. Este vorba de lecturi publice unice în lume, recunoscute ca atare de către jurii naționale de specialitate care au dat de-a lungul timpului mai multe premii instituției noastre. Acum încercăm să creionăm această inițiativă în vederea obținerii pentru Timișoara a statutului de oraș cu dimensiune literară recunoscută de către UNESCO pentru că aceste lecturi publice, prin ineditul lor, prin anvergura lor au conturat deja o tradiție.”, a declarat scriitorul Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș.

CITEȘTE ȘI: Piața Libertății, transformată în cel mai mare spațiu de lectură publică din România

Scriitorul spune că șansele ca Timișoara să obțină acest titlu sunt promițătoare.

În urma consultării cu scriitori din toată lumea, care de-a lungul timpului au participat la LitVest, consultări neoficiale dar realiste cu experți din țară și din străinătate, am constatat că avem șansa noastră și că este o încercare care merită făcută. Ea nu a fost încă lansată oficială, urmează să avem discuțiile pregătitoare și să întocmim formele pregătitoare, dar clar pentru proiectele noastre aceasta este o direcție care merită să fie abordată., a explicat Tudor Crețu.

CITEȘTE ȘI: Festivalul de Literatură LitVest, la a X-a ediție. Decor de sărbători, concerte muzical-literare în premieră și un remember al zilelor Revoluției 

Proiectul „Orașul literaturii” a fost inaugurat de UNESCO în 2004, în planul de rețea pentru orașele creative. Primul desemnat de UNESCO drept literar a fost orașul Edinburgh din Regatul Unit datorită numeroșilor autori pe care i-a dat, până la evenimentele literare care se organizează acolo. În lista orașelor care au mai primit acest titlu se regăsesc Melbourne (Australia), Iowa (SUA), Granada (Spania), Barcelona (Spania), Bagdad (Irak) sau Montevideo (Uruguay).

Desemnările sunt monitorizate și revizuite la fiecare patru ani de către UNESCO.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/