Timișoara, în pericol să rămână fără apă caldă

robinet apa calda la timisoara

Timișorenii ar putea rămâne fără apă caldă peste câteva zile. Asta după ce creditorii Colterm nu au votat prelungirea contractului privind delegarea serviciului de termoficare.

Situație critică! Timișorenii abonați la Colterm ar putea rămâne fără apă caldă de la începutul lunii iulie. Asta după ce creditorii Colterm nu au votat favorabil pentru prelungirea delegării serviciului de termoficare.

Vă amintim faptul că vechiul contract privind producerea și distribuirea agentului termic, încheiat între Primăria Timișoara și Colterm, expiră la sfârșitul acestei luni. În aceste condiții, primăria a pregătit un nou contract, care prevede ca societatea Colterm să asigure partea de producție în următorii trei ani, iar pentru partea de distribuție și furnizare s-a propus o perioadă de doar un an. Însă administratorii judiciari de la Colterm s-au opus acestei decizii, susținând că vechiul contract de delegare poate fi prelungit cu câte trei ani atât pentru producție, cât și pentru furnizare.

Așadar, marți, noul contract propus de Primăria Timișoara a fost supus votului creditorilor Colterm, dar nu a întrunit o majoritate.

Creditorii Colterm nu au luat o decizie în privința viitorului companiei. Primarul Dominic Fritz spune că a luat act cu surprindere de votul dat azi de creditorii Colterm, în urma căruia prelungirea delegării serviciului de termoficare nu a întrunit o majoritate. Contractul expiră în 30 iunie, iar dacă nu va fi prelungit, Colterm va rămâne fără obiect de activitate și va intra într-o situație de risc.  Consiliul Local a votat acum două săptămâni o prelungire de 3 ani a serviciului de producție a agentului termic și de 1 an a serviciului de transport și distribuție. Această hotărâre trebuia confirmată azi de creditorii Colterm. Pentru că administratorul judiciar a pus pe ordinea pe zi nu doar prelungirea votată în Consiliul Local, ci și o variantă de prelungire cu 3 ani producție / 3 ani furnizare și distribuție, voturile creditorilor s-au împărțit: unii au votat prelungirea aprobată de Consiliul Local, unii au votat varianta alternativă propusă de administratorul judiciar, iar unul a votat împotriva ambelor variante, cerând o amânare a votului pentru a putea studia documentele”, a informat Primăria Timișoara.

Așadar, niciuna din variantele de prelungire a contractului supuse votului creditorilor nu a fost aprobată.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Eu și echipa primăriei am făcut demersuri intense pentru a explica situația Colterm. Soluția aprobată de Consiliul Local Timișoara este benefică atât orașului, cât și șansa cea mai bună pentru redresarea companiei. Recunosc că mă surprinde blocajul din adunarea creditorilor, în care cei mai mari creditori, ANAF și Administrația Fondul pentru Mediu (AFM), reprezintă statul român. Propun administratorului judiciar o prelungire cu 60 de zile a contractului, pentru a da posibilitatea creditorilor de a susține cu un nou vot continuarea activității Colterm. În orice caz, Colterm, prin contractul actual, este obligat să continue furnizarea apei calde și a căldurii 90 de zile după terminarea contractului. Suntem pregătiți pentru orice scenariu. Am trecut cu bine prin această iarnă datorită deciziilor asumate și corecte pe care le-am luat. Sunt ferm convins că în acest mod termoficarea Timișoarei poate fi rezolvată”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Pe de altă parte, așa cum anunța și reprezentantul administratorului judiciar al Colterm, există riscul ca Timișoara să rămână fără apă caldă de la începutul lunii viitoare, având în vedere că nu se poate semna un nou contract între primărie și compania de termoficare.

Rămânem fără apă caldă din 1 iulie⁉️ Comitetul Creditorilor și Adunarea Generală a Creditorilor Colterm SA, nu au votat varianta propusă de primarul Fritz de prelungire a contractului avut cu Colterm, cu trei ani pentru producție și doar cu un an de zile pentru furnizare și distribuție”, a precizat Roxana Iliescu, consilier local Pro România.

Dintr-o notificare trimisă de administratorul judiciar al Colterm către Primăria Timișoara, făcută publică de Roxana Iliescu, aflăm că se va sista apa caldă de la 1 iulie.

Prin prezenta vă notificăm că în ipoteza în care nu veți da curs solicitării administratorului judiciar și nu veți adopta o Hotărâre de Consiliu Local prin care să aprobați prelungirea pe o durată de trei ani a valabilității contractului de delegare nr CDE2021-1475/15.10.2021 ( fără modificarea obiectului acestuia) și nu veți proceda la semnarea actului adițional anterior datei de 30.06.2023, astfel încât să poată fi depusă la ANRE documentația necesară prelungirii valabilității licenței nr 2317, CLT Colterm se va sista furnizarea serviciului de alimentare cu energie termică și furnizare a apei calde începând cu data de 01.07.2023 până la data intrării în legalitate”, scrie în notificare.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/