Timișorenii racordați la Colterm, în pericol să rămână fără apă caldă din iulie

colterm timisoara

Noi probleme la Colterm. În cazul în care nu se reușește prelungirea duratei contractului de delegare privind serviciul de alimentare cu energie termică până la sfârșitul lui iunie, există riscul ca din data de 2 iulie, timișorenii să nu aibă apă caldă.

Probleme fără sfârșit la Colterm. Primarul Dominic Fritz anunța, în urmă cu două luni, că în vară va fi încheiat un nou contract care va prevedea ca societatea Colterm să se ocupe doar de producție, iar distribuția și furnizarea căldurii și a apei calde va fi realizată de o firmă înființată anul trecut de Primăria Timișoara. Doar că instituția și-a dat seama că nu este atât de ușor procesul de împărțire a producției de energie termică de cel de furnizare. Așadar, a fost pregătit un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea prelungirii duratei contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică. Contractul prevede ca societatea Colterm să asigure partea de producție în următorii trei ani, iar pentru partea de distribuție și furnizare s-a propus o perioadă de doar un an.

Acest proiect este necesar ca să funcționeze sistemul de termoficare în continuare. După cum știți, contractul în forma actuală expiră la sfârșitul lunii. Soluția cea mai bună pentru viitor, pentru a păstra sistemul de termoficare în Timișoara este de a sparge distribuția de producție. În viitor ideea e ca Colterm să se concentreze pe producție, iar o altă entitate să gestioneze distribuția. În același timp, bineînțeles că suntem conștienți că Colterm este un tren care se mișcă greu și de aceea propunerea este să prelungim contractul, așa cum ne permite și legea, pentru încă maxim trei ani, însă doar cu partea de producție, iar pentru partea de distribuție și furnizare să prelungim contractul cu un an. Asta înseamnă că pentru iarna viitoare nu se va schimba nimic. Este un proiect important tocmai pentru că fără să fie ceva ce se va schimba neapărat mâine, setează sistemul de termoficare în Timișoara pe un nou drum, un drum care e susținut de mulți experți în domeniu”, a explicat Dominic Fritz, marți, în ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara.

Pe de altă parte, Radu Țoancă, consilier local PSD, a propus un amendament care prevede ca societatea Colterm să asigure și partea de distribuție pe o perioadă de trei ani, și nu doar un an, cum scrie în proiect. „Dacă continuăm pe acest drum, Colterm nu va mai supraviețui încă trei ani”, a precizat edilul-șef.

În discuție a intervenit și Ruben Lațcău, viceprimarul USR al Timișoarei, pentru a explica faptul că „propunerea pe care domnul consilier Țoancă o face este, cu sau fără știința dânsului, un măr otrăvit pe care v-aș ruga să nu-l luăm în mână, să nu mușcăm din el, pentru că ne creează două mari riscuri uriașe. Primul risc este acela că dacă vom depăși în continuare până în 2026 schema de ajutor de stat, practic consilierii vor putea să fie direct răspunzători pentru recuperarea acestor bani pe care-i dau de la ei, adică de la municipiu, prin votul lor. Al doilea măr otrăvit este că dacă cu adevărat vom semna o prelungire de contract pentru trei ani pentru transport, distribuție și furnizare, ca dup-aia să reziliem acest lucru, practic ne vom pune în situația în care reziliem unui terț. Iar acel terț va fi îndreptățit să ne acționeze în judecată”.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Bogdan Alic, reprezentantul administratorului judiciar al Colterm, a ținut să tragă un semnal de alarmă, susținând că dacă noul contract nu va fi încheiat în această lună, există riscul ca de la data de 2 iulie societatea de termoficare să nu mai poată livra energie termică.

Aveți un contract de delegare semnat de domnul primar și compania locală de termoficare Colterm, care s-a făcut în data de 15 octombrie 2021, cu posibilitatea prelungirii trei cu trei ani. În 26 octombrie 2021, Colterm a intrat în procedura insolvenței, la cererea debitoarei. Noi vom merge la Comitetul Creditorilor și vom lua votul. Dacă votul este negativ, nu se semnează contractul trei ani plus un un. Nesemnând contractul de delegare pe trei ani plus un an, în data de 2 iulie nu vom mai da căldură, nu vom mai furniza energie termică”, a explicat Bogdan Alic.

Pe de altă parte, viceprimarul Lațcău a susținut că „există la acest moment premizele că acest contract, act adițional, așa cum este el prezentat și supus votului să fie aprobat de către comitet, adică de către toți cei trei membrii din Comitetul Creditorilor, în acest sens având mai multe confirmări și mai multe discuții directe atât la cei doi creditori de stat, cât și la creditorul privat”.

În final, amendamentul propus de Radu Țoancă cu privire la prelungirea contractului pe trei ani privind furnizarea energiei termice a picat. Însă proiectul în întregime a fost aprobat, obținând votul a 15 consilieri locali.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/