Timișoara doboară un nou record! Cea mai mare pictură murală, creată în capitala Banatului!

Cea mai mare pictură murală din România a fost creată la Timișoara, în cadrul proiectului „Memoriile Cetății – al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii! Timp de o săptămână, 4 artiști români au pictat pe un perete de peste 500 mp – fațada unei clădiri industriale de pe malul Begăi, un siloz aparținând CEREALCOM. Ce simbolizează pictura?

Pictura înglobează trei portrete, patru stiluri diferite și simbolizează diversitatea, dar și libertatea de exprimare de care avem parte astăzi. Primul portret reprezintă trecutul, al doilea – prezentul – un personaj feminin care ține un moment de reculegere pentru evenimentele întâmplate la Timișoara acum 30 de ani, iar în dreapta e viitorul. Soarele de deasupra lucrării înfățișează  speranța.

Cei patru artiști au folosit două nacele de mari dimensiuni pentru a putea ajunge până la înălțimea de 28 de metri. Parteneriatul proiectului Memoriile Cetății cu FISART a făcut posibilă contribuția celor 4 artiști.

Alex Baciu este interesat de urbanizarea vizuală defalcată și regenerarea naturii în comportamentul citadin, cercetează dialogul în plină diversitate istorică.

Portretul central a fost realizat de Flaviu Roua și are o înălțime de 12 metri. Flavius este absolvent al Facultății de Arte și Design, și colaborator în cadrul Festivalului de artă stradală în Timișoara (FISART).

IRLO a început să pulverizeze pereții de copil, în ’97, în orașul natal Bistrița. Stilul său este legat de mișcarea de benzi desenate și graffiti, dar este de asemenea la limita suprarealismului naiv și a artei fantastice.

Corina Nani este artist vizual și lect. univ. dr. la Facultatea de Arte și Design – Universitatea de Vest din Timișoara. Din 2011 coordonează Festivalul Internațional de Street Art din Timișoara, fiind interesată de regenerarea urbană prin artă.

Lucrarea face parte din proiectul „Memoriile Cetății” în cadrul căruia peste 20 de artiști intervin în spațiile publice pentru a marca altfel decât ne-am obișnuit 30 de ani de la Revoluția de la Timișoara. Șase pereți și o fântână publică din șapte cartiere prind viață în Parcul Dacia, Parcul Bucovina, Calea Martirilor, Blașcovici, Liceul de Arte, Liceul Auto și în fostul port al orașului Timișoara, din zona Iosefin, de pe malul Begăi. Doi artiști au creat o pictură pe un tramvai, la depoul STPT. Tot de acum, benzile desenate despre oameni, întâmplări și povești din zilele Revoluției de la Timișoara vor decora 23 de stații de tramvai.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/