Timișoara, complet nepoluată de fabricile din oraș. Locuitorii, cel mult deranjați olfactiv

chirii accesibile la timisoara

Reprezentanții Gărzii de Mediu Timiș susțin că rapoartele oficiale nu indică faptul că în Timișoara ar exista un așa zis mare poluator. Documentele arată că există un deranj olfactiv generat de fabricile mari, însă și acesta este în parametrii normali. În ce privește fabrica de anvelope din oraș, aceasta funcționează cu respectarea la virgulă a legii, potrivit prefectului de Timiș. 

Comisarii Gărzii de Mediu Timiș dau asigurări că au permanent în vedere problematica mirosurilor industriale din Timișoara. Deși cetățenii asociază, de cele mai multe ori, mirosul cu fenomenul de poluare, în cele mai multe cazuri acesta nu este de fapt o stare de poluare, ci un disconfort olfactiv, spun reprezentanții Gărzii de Mediu. Iar impactul acestui disconfort poate fi evaluat doar de autoritățile de sănătate publică, în ce privește starea de sănătate a populației, mai spun ei.

Totuși, comisarii admit că asocierea disconfortului olfactiv cu poluarea este greu de dovedit, „în condiţiile în care limitele de emisie şi imisie la indicatorii stabiliţi a fi monitorizaţi prin autorizaţia de mediu nu sunt depăşite, iar în legislaţia naţională în vigoare nu sunt stabilite limite sau condiţii concrete de determinare şi gestionare a mirosului emanat în procesele de producţie”, se arată într-un raport al Gărzii de Mediu Timiș.

„Nu, nu avem în Timișoara un mare poluator. Problematica mirosurilor industriale este cunoscută, dar nu, conform rapoartelor de monitorizare nu sunt depășiri la niciun indicator monitorizat la activitățile controlate de noi.”, a declarat Luci Mușuroi, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Timiș.

În privința companiei Continental Automotive, prefectul de Timiș susține că aceasta respectă întocmai obligațiile legale cu privire la protecția mediului înconjurător.

„Bineînțeles că e un subiect pe care un oraș ca Timișoara nu poate să-l permită, să fie poluat de un poluator industrial. Pe de altă parte, instituțiile statului nu au de ce să hărțuiască un mare investitor care respectă legea și care dă de muncă la sute și mii de oameni și plătește zeci de milioane de euro la bugetul local.”, a declarat prefectul Mihai Ritivoiu.

Garda de Mediu a verificat de mai multe ori, din 2007 până acum, fabrica de anvelope. În 2007, comisarii au dat o amendă de 60.000 de lei pentru funcționare fără autorizație de mediu, un an mai târziu au aplicat 10.000 de lei amendă pentru „nerespectarea obligaţiei de a se supune tuturor procedurilor şi cerinţelor legale care conduc la prevenirea, eliminarea sau reducerea impactului asupra aerului înconjurător şi mediului”, în 2012 – o sancțiune de 100.000 de lei, în 2013 – 55.000 lei, iar în 2014 – 100.000 lei. Ultima amendă a fost dată în 2018, în valoare de 15.000 de lei pentru faptul că societatea nu a luat toate măsurile de prevenire și eliminare a dispersiei în atmosferă a mirosurilor astfel încât să reducă impactul asupra aerului și a mediului.

„Activitatea societății Continental este reglementată printr-o autorizație de mediu care a fost revizuită în 2021. Prin autorizația de mediu, societății i-au fost impuse monitorizări ale emisiilor de miros cu frecvență semestrială, de exemplu. Măsurătorile au fost efectuate de un laborator acreditat din Austria. Potrivit acestui raport, Continental nu poluează.”, a mai spus Luci Mușuroi.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/