O discuție care ar putea însemna un prim pas important pentru renașterea turistică (și nu numai) a Caraș-Severinului a avut loc astăzi, la Reșița. Reprezentanții Centrului de Proiecte al Primăriei Timișoara au trecut pe foaie punctele forte ale județului care pot reprezenta anul viitor destinații pentru turiștii care vor vizita Timișoara.
Întâlnirea cu oamenii care pun bazele agendei culturale de anul viitor a avut loc în sala de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin. Deși tema reuniunii a fost una vitală pentru viitorul județului, niciun reprezentant al instituției nu a participat. A fost în schimb prezent Dorinel Hotnogu, consilierul primarului Ioan Popa pe probleme de cultură, cel care a și organizat, de altfel, întâlnirea.
„Proiectul Timișoara Capitală Culturală este un proiect al întregului Banat și credem că în felul ăsta energiile pot să crească, pot să fie sinergice. Beat bookul inițial a menționat activități și în Reșița, și în Anina, și în Oravița, Herculane, Caransebeș și credem că evenimentul de astăzi, adică invitarea grupului curatorial de la Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara este tocmai în ideea asta: să prezentăm operatorilor culturali din Reșița conceptul curatorial și sursele de finanțare pentru a face ca evenimentele să devină reale.”, a declarat Dorinel Hotnogu pentru Express de Banat.
Au onorat invitația lui Hotnogu reprezentanți ai câtorva instituții de cultură, dar și din primării ale județului: Centrul Universitar UBB din Reşiţa, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Muzeul Banatului Montan din Reșița, Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, Primăria Băile Herculane, Primăria Anina, Primăria Oravița, arhitecta Ioana Mihăescu, omul de cultură Ada D. Cruceanu și artistul plastic Marian Truțulescu.
Fiecare dintre participanți a prezentat plusurile instituțiilor și ale localităților pe care le reprezintă, oferind oaspeților o imagine a obiectivelor și a evenimentelor cu tradiție care ar putea atrage turiștii anul viitor și care să ofere acestora, la final, o imagine cât mai clară asupra culturii din Banatul de munte.
Echipa din Timișoara a fost alcătuită din Alexandra Rigler (directoare), Cosmina Goagea (curator „Locuri”), Anderka-Maria Iancea (Comunicare și relații publice), Silviu Scrob (expert management producție culturală) și Vlad Tăușance (expert strategii comunicare și marketing).
După un schimb de idei care au părut atractive pentru ambele părți, s-a stabilit o listă cu datele de contact ale celor prezenți pentru ca instituțiile să poată comunica pe viitor și pentru a pune la punct viitoarele proiecte. De altfel, nu este prima dată când se aduce în discuție implicarea județului Caraș-Severin în ceea ce înseamnă Timișoara – Capitala Europeană a Culturii. S-a mai vorbit și în anul 2019 despre diverse variante, însă pandemia, care a dus și la decalarea proiectului în sine, a făcut ca primele idei schițate să nu mai fie dezvoltate.
Dorinel Hotnogu este optimist în ceea ce privește reușita pentru Caraș-Severin, nu doar datorită bogăției culturale, istorice și turistice, ci și datorită deschiderii pe care o simte dinspre Timișoara, mai ales după ce Reșița, prin activitățile sale culturale, a început să se remarce și în capitala Banatului.
În următoarele două luni se vor face o serie de propuneri care apoi să ar urma să fie finanțate din sursele pe care Timișoara Capitală Culturală le primește de la Guvernul României.