Timișoara, capitală culturală a Europei, între competență și incompetență!

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Omul de afaceri Horațiu Rada, fostul președinte al Asociației Timișoara Capitală Culturală a Europei, trage un nou semnal de alarmă. Timișoara riscă să rateze o șansă uriașă, dar în același timp să se aleagă și cu o etichetă care să nu-i facă deloc cinste!

2021, anul marelui eveniment, a prins orașul total nepregătit pentru ceea ce presupune o capitală culturală a Europei, însă reprogramarea evenimentului din cauza pandemiei pentru 2023 a oferit timp suficient pentru ca lucrurile să fie puse la punct. Din nefericire însă, constată Rada, nu se prea omoară nimeni cu firea.

„Sunt alături de Timișoara, iubesc Timișoara. Cunoscând toate detaliile, chiar mă dor. Sunt lucruri care regret că nu am putut să le fac din anumite motive care nu au fost dependente de mine, ci de foarte mulți factori. Am tras numeroase semnale că direcția spre care se îndreaptă capitala culturală, prin factorii responsabili, nu este cea corectă. Suntem la câteva luni bune după alegeri și văd că apar noi structuri, se doresc alte mijloace de promovare a proiectelor, poate alte mijloace de implementare, dar lucrurile sunt mult mai simple. Avem o structură, o organizație, avem un schelet, avem spații puse la dispoziție, avem cadru legislativ de finanțare prin ordonanța de urgență a guvernului. Avem mijloacele și cadrul legal de finanțare asumat de CJ, asumat de CL. Este simplu, nu trebuie să ne complicăm. O capitală culturală înseamnă o investiție punctuală într-o locație. În loc să se dezvolte în 15-20 de ani, printr-o injecție de imagine, o injecție de fonduri de la nivel central, local și regional, se dezvoltă această zonă urmând la rândul ei să dezvolte și să pună în valoare întreaga regiune.”, a declarat Horațiu Rada pentru expressdebanat.ro.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Fostul președinte mai spune că la nivel politic se iau mai toate deciziile importante, dar pentru ca direcția să fie una corectă este nevoie de oameni competenți, de oameni care cunosc și înțeleg importanța și avantajele unui astfel de eveniment. Cu alte cuvinte, e nevoie de profesioniști, nu de oameni recomandați de carnetul de partid și de nimic altceva. „Capitala culturală este un proiect pe care și l-a dorit Timișoara din 2011 până în 2016, când a fost desemnată. A fost o luptă la cuțite între cele patru orașe care și-au dorit acest titlu. La baionetă a câștigat Timișoara. Oamenii au muncit, este  un proiect viabil, un proiect credibil, de anvergură și foarte frumos. Din 2016 până în 2020 nu trebuia să ne rezumăm la o veche echipă care parțial nu și-a mai găsit locul și la o echipă care a demonstrat în toți acești ani că nu poate mai mult. Recunosc calitățile echipei, dar într-un alt plan, într-un alt segment, nicidecum în zona executivă. De aceea, spre toate forurile și autoritățile este un ultim semnal pe care vreau să-l trag spunând că este momentul în care auditul trebuie făcut la standardele cele mai înalte. Cred că este momentul ca acest audit să se facă, să se tragă un semnal de alarmă, să se găsească poziția corectă pentru fiecare om din asociație și să mergem pe un nou drum. Încă avem timp, nu este nevoie de alte proceduri, trebuie să punem în aplicare o decizie a forului de conducere, Adunarea Generală a Asociației Timișoara Capitală Culturală 2021 cu implementare 2023. Să facem un audit intern, să spunem este bine sau este rău. Este competență sau incompetență?!”, a mai comentat Rada.

Crearea unei noi structuri care să selecteze proiecte, hotărâre luată recent, poate fi o idee bună doar pentru sfera culturală independentă, dar din multe alte puncte de vedere nu înseamnă decât o altă pierdere de timp. Atât timp cât există o ordonanță care definește clar modul de finanțare a dosarului de candidatură, iar criteriile de finanțare pentru proiectele de infrastructură culturală sunt definite la fel de limpede, nu ar exista niciun motiv pentru înființarea altor comisii și structuri. „Ce așteptăm?! De ce nu avem curajul să ne asumăm?! Nu ne mai permitem să pierdem nici o zi. Un auditor poate fi desemnat în 30 de zile. Așa vom avea o imagine foarte clară și corectă asupra a tot ce s-a făcut până acum. Este vorba de o voință care trebuie asumată de toți factorii locali, regionali și de Ministerul Culturii, care are un rol esențial prin viitorul reprezentant care va fi în bord. E inadmisibil ca, de când au plecat membrii bordului și până la această dată, să nu se scoată la concurs postul pentru candidat independent al reprezentantului mediului cultural independent! Nu se poate să nu scoți la concurs postul pentru reprezentantul mediului economic local! Consider asta o rea voință și o sfidare a Timișoarei! Sunt cuvinte grele, sunt cuvinte care mă dor. Nu vorbesc de banii pe care i-am investit în acest proiect, vorbesc de energia pe care am pus-o pentru a crea vizibilitatea acestui proiect al Timișoarei. Cred în acest proiect, o să mă zbat și de fiecare dată când mi se va cere sprijinul o să susțin, doar că autoritățile trebuie să ia o decizie cât mai rapidă asupra acestui proiect.”, a mai spus omul de afaceri.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/