„Timișoara. Capăt de linie”, premieră la 29 de ani de la Revoluție

explo 1000x200

Teatrul Național din Timișoara pregătește sâmbătă un nou spectacol în premieră, mai ales în contextul emoționant al datei de 16 decembrie, când se vor împlini 29 de ani de la declanșarea Revoluției române. De altfel, piesa „Timișoara. Capăt de linie” este și prima premieră din stagiunea 2018-2019 a teatrului din capitala Banatului.

Piesa închide seria de spectacole dezvoltate în ultimii 10 ani de tandemul format din dramaturgul Peca Ștefan și regizoarea Ana Mărgineanu sub titlul „Despre România numai de bine”. Piesa va fi însoțită de o expoziție care documentează prin imagini spectacolele precedente realizate de Peca Ștefan (pseudonimul lui Ștefan Peca) și Ana Mărgineanu în Baia Mare, Târgoviște, Piatra-Neamț și Sfântu Gheorghe. Spectacolul va putea fi văzut timp de trei zile, sâmbătă, duminică și luni.

Premiera piesei de teatru va fi sâmbătă, 15 decembrie, de la ora 19 la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara. „Spectacolul «Timișoara. Capăt de linie» cercetează istoria de ieri, de azi (și de mâine) a Timișoarei și o repovestește cu tot atât de mult umor. Într-un amețitor joc al imaginației, provocând în egală măsură simțurile și intelectul, spectacolul desenează pe harta Timișoarei – la propriu – cărări aparent inaccesibile între oameni și își provoacă publicul să descopere în momentul nodal al poveștii de un secol pe care Anul Centenar își dorește să o spună, acea țesătură de vieți și destine care formează ceea ce numim (dincolo de spațiu și de timp) «oraș», «țară» și, până la urmă, «istorie»”, se arată într-un comunicat al TNT.

Expoziția va fi lansată duminică, în foaierul Sălii 2, când va fi și premiera oficială a spectacolului. De asemenea, piesa va fi pusă în scenă și luni. Toate cele trei reprezentații vor fi la Sala 2, de la ora 19. Echipa pe care o reunește regizoarea Ana Mărgineanu în acest proiect este formată din scenograful Tudor Prodan, coregrafa Silvia Călin, video-designerul Cinty Ionescu și light designerul Lucian Moga. Distribuția îi reunește pe actorii Matei Chioariu, Alina Chelba, Alina Ilea, Jasmina Mitrici, Mirela Puia, Flavius Retea (care semnează și muzica spectacolului) și Cătălin Ursu.

Spectacolul „Timișoara. Capăt de linie” face parte din proiectul Teatrului Național din Timișoara „Despre România numai de bine”, finanțat prin Programul Centenar al Ministerului Culturii și Identității Naționale. Biletele pot fi achiziționate la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic, orar marți – duminică, orele 11-19) sau online, pe www.tntimisoara.com.