„Timișoara are nevoie de un spital nou”. Dezbatere profesională despre spitalele mileniului trei, organizată în capitala Banatului

Unul dintre orașele tăiate de pe lista Guvernului cu proiecte de spitale regionale, Timișoara are nevoie de spitale noi și de modernizarea celor existente. Este concluzia specialiștilor în domeniu, reuniți în număr mare miercuri, la Timișoara, în cadrul prezentării unui proiect de bune practici pentru construirea de spitale moderne. Exemplul prezentat a fost și singurul viabil: noul spital de la Mioveni.

Unitatea spitalicească din orașul Dacilor este singurul spital de stat nou ridicat în România după schimbarea regimului comunist. La dezbaterea „Spitale la cheie. Spitalul viitorului” a fost prezent și fostul ministru al Sănătății, Vasile Cepoi, actual președintele al Agenției Naționale de Management al Calității în Sănătate, care a explicat că trebuie analizat ce e mai eficient: o renovare de spital sau construirea unuia nou, dar și despre riscurile spitalelor subdimensionate și supradimensionate, ambele ineficiente. Un spital prea mare poate fi la fel de „periculos” ca unul prea mic, deoarece cu puține cazuri pe an, medicii ajung să nu se mai dezvolte profesional, iar problema costurilor devine și ea evidentă.

Cepoi, ieșean la origine, a punctat că la Timișoara trebuie să se miște lucrurile pentru Institutul Oncologic, proiect încă la stadiul de „sertare”. „Când decidem dacă e nevoie sau nu de un spital nou, trebuie să vedem nevoile populației din zona respectivă, și anume, morbiditatea, ce alți furnizori de servicii sunt la nivelul corespunzător. În acest context se stabilește care ar trebui să fie dimensiunea, funcționalitatea, dotările tehnice. Pentru fiecare zonă, proiectul trebuie adaptat la situația concretă. Nu se poate transpune un proiect punct cu punct. Timișoara are nevoie de un Institut Oncologic, de reabilitarea și modernizarea Spitalului Județean, care deja a început, există o preocupare. Cel mai în urmă este proiectul cu Institutul Oncologic, despre care s-a și discutat azi la dezbatere.”, a punctat Cepoi.

Un spital nou se poate face într-un ciclu electoral

Specialiștilor din domeniul sănătății prezenți la dezbaterea de la Timișoara le-a vorbit și Mugur Stancu, manager de proiect din partea companiei Medicare Technics, compania care s-a ocupat de proiectarea și de dotarea spitalului din Mioveni. Stancu a prezentat un proiect de realizare a unui spital în patru ani, cât ține un mandat de ales local, cu șase luni dedicate studiului de fezabilitate. „Acolo unde liderul local, primarul sau președintele de consiliu județean, vrea să facă, se poate face un spital noi. Trebuie să fie lideri adevărați. Contează foarte mult ca să vrea să facă un spital nou, care până la urmă este cea mai importantă clădire din viața unei comunități, acolo unde se joacă viața și moartea, care funcționează 24 din 24, 7 din 7 și care odată realizată, 50 de ani nu ar trebui să mai fie probleme.”, a punctat Stancu.

Managerul de proiect medical Fănică Niculescu a explicat cum a fost situația, punctual, la Mioveni, unde a durat șapte ani, de la studiu de fezabilitate la predarea „la cheie”. „Am reușit să respectăm toate ordinele în vigoare, că avem toate circuitele funcționale în spital, să asigurăm siguranța și confortul, atât pacientului, cât și personalului medical.”, a punctat Niculescu.

Proiectantul general a fost compania Doset Impex din Timișoara. „Am parcurs șapte ani până când s-a deschis procedura de recepție a spitalului, cu avizele ISU, DSP și aprobarea organigramei din punct de vedere al medicilor. Este important să arătăm în primul rând că omul sfințește locul. Faptul că la Mioveni există o echipă, un beneficiar care și-a dorit să existe acest spital ne-a determinat și pe noi să ducem la bun sfârșit acest demers. Au fost conflicte, de ce nu, dar a contat foarte mult dorința de a face acest spital.”, a precizat managerul firmei, Ioan-Silviu Doboși, cu referire la faptul că un an s-a pierdut cu contestarea licitației.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/