Timișenii care locuiesc în apartamente colectează selectiv la jumătate față de cei de la casă

gunoi

Autoritățile județene au observat o diferență clară între zonele cu blocuri și cele cu case, atunci când vine vorba despre rata de colectare selectivă a deșeurilor. Problema a fost luată în discuție în cadrul unei ședințe de lucru cu reprezentanții Primăriei Timișoara, FALT, a inspectorilor de mediu, Retim, Poliția Locală și ADID Timiș. 

Dacă în zonele de case, unde deșeul reciclabil se colectează din saci transparenți, media procentului de deșeu reciclabil conform este de aproximativ 88%, spun autoritățile județene, în zonele de blocuri, unde deșeurile reciclabile se colectează din recipiente netransparente, respectiv pubele galbene, media procentului de deșeu reciclabil conform ajunge cu greu la 42%.

„Încercăm să găsim soluții pentru a crește gradul de deșeuri reciclabile conforme în Timișoara, dar și în tot județul Timiș. Colectarea selectivă trebuie să înceapă acasă – fiecare dintre noi avem responsabilitatea de a colecta corect deșeurile. Fără un efort personal, oricât de multe ședințe de lucru facem noi nu avem cum să găsim soluții magice, pentru că la final ține de fiecare dintre voi dacă și cum vrem să facem pași înainte spre un județ tot mai curat și civilizat.”, a spus Cristian Moș, vicepreședintele CJ Timiș.

Potrivit datelor oficiale, rata de reciclare a deșeurilor în județul Timiș a fost, în 2019, de 14,73% din cantitatea totală a celor generate. Ținta este ca până în 2025, rata să ajungă la 50%, iar până în 2035 – la 65%.

Consilierii județeni au aprobat în a doua jumătate a acestui an planul județean de gestionare a deșeurilor, un document strategic care arată, printre altele, ce infrastructură trebuie construită în Timiș pentru ca județul să își poată îndeplini obligațiile în ceea ce privește reciclarea gunoiului. Responsabile cu punerea în aplicare a prevederilor acestui plan sunt primăriile din județ.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/