Bogdan Timar, decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, a explicat cum ar fi arătat o lume fără vaccinuri, câți oameni au fost salvați după apariția acestora și totodată încurajează imunizarea împotriva Covid-19.
Existența vaccinurilor a dus, direct sau indirect, doar anul acesta, la salvarea a 40.000 de vieți de copii, doar în România, iar într-o lume fără vaccinuri, din trei copii născuți doar doi ajungeau la vârsta maturității.
„În istoria omenirii, nicio altă descoperire sau invenție, fie ea medicală, fie ea tehnologică, nu a dus la un număr mai mare de vieți salvate decât au făcut-o deja vaccinurile în relativul scurt timp, de aproximativ 140 de ani, de la apariția lor. Imaginați-vă doar că, într-o lume fără vaccinuri, din trei copii născuți doar doi ajungeau la vârsta maturității. Statistic vorbind, asta înseamnă că în fiecare familie cu trei copii, un copil murea înainte să ajungă adult. La fel, tot statistic vorbind, din trei familii cu câte doi copii, doar într-una din ele părinții ajungeau să-și vadă ambii copii adulți”, a transmis, într-o postare pe Facebook, Conf. dr. Bogdan Timar.
Mulți copii din România anilor ’30, spune Bogdan Timar, mureau din cauza lipsei unei variante de imunizare.
„Îmi povestea bunicul meu, cu mulți ani înainte de pandemia de COVID-19, un aspect ce i-a marcat copilăria anilor ’30. În comuna în care a crescut, o comună bogată pentru acele vremuri, în care locuiau cam 5000 de persoane, nu trecea săptămână fără să se audă clopotul mic al bisericii. Clopotul mic era tras atunci când murea un copil înainte de a fi botezat. Așadar, într-o comunitate de 5000 de suflete, murea câte un copil în fiecare săptămână – prin prisma cunoștințelor de atunci, se zicea că au murit că nu aveau zile. Prin prisma cunoștințelor de acum, putem afirma că au decedat, într-o covârșitoare majoritate de cazuri, din cauza lipsei vaccinării”, a mai spus Bogdan Timar.
După apariția vaccinurilor, rata mortalității infantile a scăzut de 60 de ori, susține decanul Facultății de Medicină.
„După apariția vaccinurilor, rata mortalității infantile a scăzut de 60 de ori, având aproximativ unul din două sute de copii decedați înainte de vârsta adultă. O fi mult? O fi puțin? Chiar dacă doar retorică întrebarea, un simplu calcul ne arată că doar anul acesta existența vaccinurilor a dus direct sau indirect la salvarea a 40.000 de vieți de copii doar în România. Acum, puși în fața unei amenințări la care ne-am fi putut gândi nu mai departe de acum un an doar ipotetic, o pandemie care a afectat în absolut toate planurile omenirea cum nimeni și nimic nu a mai făcut-o de la cel de-al doilea război mondial încoace, vaccinurile se dovedesc a fi veritabila salvare, singura intervenție ce ne va putea reîntoarce la viața cu care eram obișnuiți și pe care sunt sigur că ne-o dorim cu toții. Personal, mă voi vaccina cu toată încrederea și fără nici o urmă de îndoială în primul moment în care un vaccin îmi va fi disponibil conform strategiei naționale de vaccinare. Asta voi recomanda tuturor membrilor familiei mele, prietenilor, pacienților, studenților și cunoscuților mei. Și, mai mult decât atât, recomand oricui să se vaccineze cu aceeași încredere. Acum, mai mult ca niciodată, vaccinul înseamnă viață”, a mai spus Bogdan Timar.