Tichie de mărgăritar! Cu drumuri sparte, un spital în paragină și fără bani pentru sport, Primăria Lugoj vrea un stadion nou

Autoritățile locale lugojene au anunțat, prin vocea primarului Francisc Boldea, că a fost întocmită o documentație pentru construirea unui nou stadion de fotbal și atletism, în locul celui existent.

Pentru realizarea acestui proiect, primarul municipiului de pe Timiș, Francisc Boldea, împreună cu președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, au trimis o solicitare de finanțare Companiei Naționale de Investiții.


„Am trimis o cerere și un referat de necesitate pentru includerea în programul național de construcții de interes public sau social pentru construirea unui stadion nou în Lugoj pe amplasamentul de astăzi al Stadionului Tineretului. Solicitarea a fost depusă în 4 martie de Călin Dobra la CNI, din cadrul Ministerului Dezvoltări Regionale și Administrației Publice. Suprafața de teren avută la dispoziție este de 35.669 m.p., pe care intră terenul unu, cele două tribune, pista de atletism. Proprietarul terenului este Primăria Lugoj, conform extrasului de carte funciară. Rezultatele bune ale sportivilor noștri din ultimii ani, ale grupelor de copii, ne obligă să avem o infrastructură modernă și corespunzătoare atât pentru sportul de performanță, cât și pentru alergările de recreere, preferate de mulți lugojeni. Stadionul actual a fost construit în urmă cu jumătate de secol. Printre motivele principale expuse pentru un stadion nou am avut în vedere construirea unui terenul principal cu un strat de drenaj modern, construirea unei piste de atletism cu drenaj și lățime conform standardelor actuale, cea din prezent având doar 7 metri lățime, fără drenaj, apoi refacerea celor două tribune și a gardului înconjurător, care sunt într-un anumit grad de degradare. Din toate punctele de vedere este nevoie de o bază nouă și modernă pentru susținerea sportului lugojean”, a spus Francisc Boldea, primarul Lugojului.

Actuala bază sportivă de la stadion a fost construită în anii 1967-1968. Pentru realizarea terenului de fotbal s-au făcut săpături la câțiva metri și s-a aplicat o tehnologie pentru drenaj destul de performantă la vremea aceea.

„Lucrările din ’67- ’68 s-au desfășurat destul de repede, în câteva luni totul a fost gata. La terenul unu s-a săpat șase metri, s-a adus piatră de la Șanovița și s-au pus straturi alternative de șoatăr și nisip, a urmat un strat de pământ, apoi nisip mai fin, s-au executat canale de preluare a surplusului de apă, iar pentru suprafața de joc s-a adus glie de pe Dealul Viilor. Sistemul s-a dovedit foarte eficient în timp, oricât de mult ar ploua, nu stă apa. În fiecare an peste teren s-a pus mraniță, apoi suprafața a fost însămânțată”, a spus Ioan Tyukodi, cel care administrează terenurile de joc și construcțiile de la stadion.

În perioada anilor 1986-1987 a fost construită tribuna a doua în locul pilonilor din beton pe care erau așezate scânduri, iar după evenimentele din decembrie 1989, la tribuna principală au fost montate scaune individuale.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/