Organizatorii expoziției „100 de ani România. 100 de sculpturi. 100 de zile” au decis ca, până la urmă, din cele 100 de sculpturi aduse din țară la Castelul Cantacuzino, să nu mai facă parte și cele două oferite de Casa de Cultură din Caransebeș. Motivul: s-a considerat de către organizatori prea costisitoare transportul și asigurarea celor două sculpturi evaluate la 100.000 de euro fiecare!
„Într-adevăr, ni s-a oferit invitația de a participa la această expoziție de la Castelul Cantacuzino din Bușteni, cu două sculpturi monumentale pe care le avem în patrimoniul Caransebeșului, pentru a marca acest eveniment de o importanță deosebită pentru țara noastră, la 100 de ani de la Marea Unire. S-a dorit amplasarea a 100 de sculpturi atât în grădina castelului, cât și în interiorul acestuia, importante pentru grandoarea lor. De la Caransebeș sculpturile au fost alese de către sculptorul Eugen Petri, coordonator al Simpozionului Internațional de la noi, dar și coordonator al proiectului de la Castelul Cantacuzino. După calculul în prealabil al costurilor pentru asigurarea în caz de deteriorare la transport sau pe timpul șederii a celor două statui care valorează fiecare 100.000 de euro, organizatorii s-au răzgândit, spunând că au nevoie de opere de artă ale unor sculptori români conform temei expoziției, dar când le-am oferit variante ale românilor prezenți în simpozionul nostru de-a lungul celor 15 ediții, au refuzat”, ne-a declarat Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură George Suru, din Caransebeș.
Prezent la vernisajul expoziției, Cojocariu ne-a menționat că valoarea celor 100 de sculpturi de la Castelul Cantacuzino pălește în fața tezaurului din Caransebeș obținut în urma organizării celor 15 ediții de Simpozion Internațional de Sculptură, la care au participat cei mai importanți sculptori ai momentului din întreaga lume.
Menționăm că peste 100 de sculpturi, unele cu o înălțime de peste 6 metri, realizate din aproximativ 80 de tone de material, sunt expuse în grădina și în Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino în expoziția „100 de ani România. 100 de sculpturi. 100 de zile”. Expoziția se va încheia în 24 septembrie. Evenimentul este dedicat aniversării Centenarului. Expoziția aduce în atenția iubitorilor de artă peste 100 de sculpturi realizate de unii dintre cei mai apreciați artiști. Astfel, vor fi expuse, printre altele, sculpturi realizate de Paul Neagu, Darie Dup, Aurel Vlad, Mircea Roman și mulți alții.