Testarea elevilor, în cârca părinților! Cât de relevantă va fi măsura considerată salvatoare de Ministerul Educației?

teste de saliva

Deși s-a stabilit ca testarea elevilor să se facă fie acasă, de către părinți, fie în unitatea de învățământ, se pare că a doua variantă a fost exclusă din start în multe instituții, inclusiv în Caraș-Severin! Zilele acestea părinților le-au fost predate testele, fără să se mai facă vorbire despre posibilitatea de a fi testați copiii la școală sau grădiniță!

Consiliile de administrație ale mai multor unități de învățământ din Caraș-Severin au decis ca sarcina de a-i testa pe copii să revină părinților. Aceștia răspund așadar de verificarea celor mici, practic fără să li se fi dat posibilitatea de a alege testarea copiilor în unitățile de învățământ. Este de înțeles, din cauza haosului care s-ar crea la un număr mare de elevi, este extrem de dificil să organizezi testarea în masă la școală. Express de Banat a mai scris despre acest aspect aici: Teoria ca teoria, practica ne omoară! N-avem teste de salivă pentru elevi, dar avem reguli! Cine le aplică?

Haosul l-au creat însă și unitățile de învățământ. Nu doar că unora dintre părinți nu li s-a spus să se filmeze sau măcar să fotografieze testul pentru a demonstra că cel mic nu este infectat, ci nici măcar nu trebuie să completeze vreo declarație pe proprie răspundere în acest sens. Singurul moment în care părintele trebuie să arate o dovadă cu privire la test este atunci când acesta este pozitiv! Câți dintre părinți vor face asta? Și câți dintre părinți vor face testarea ca la carte? Sau câți dintre ei îi vor testa pe copii cu adevărat, din moment ce nimeni nu verifică nimic?

Cert este că în Caraș-Severin au ajuns 81.300 de teste, plus 1.100 de rezerve. Dacă ne raportăm la cei 35.589 de elevi și preșcolari din județ, testele sunt suficiente doar pentru săptămâna viitoare, adică luni și joi, așa cum prevede ordinul de ministru. Ce-i drept, mai rămân doar două săptămâni neacoperite până la vacanța de iarnă, așa că e posibil ca săptămâna viitoare să fie doar o excepție în ceea ce privește punerea în aplicare a testelor de salivă.