Terenurile fermierilor din Timiș vor fi verificate cu drona de angajații de la APIA, în viitor

Pentru a-și ușura munca, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Timiș nu exclude ca, în viitor, să utilizeze și drone pentru a verifica terenurile agricole din județ, în locul clasicelor controale.

Județul Timiș are cea mai mare suprafață agricolă din România. Potrivit Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Timiș, anul trecut, o suprafață de 541.000 de hectare de teren agricol a fost înregistrată în sistemul de plăți directe. Asta înseamnă pentru angajații APIA Timiș o muncă infernală, în condițiile în care aceștia sunt nevoiți să facă controale pe teren.

Fiind județul cel mai mare ca și suprafață, anul trecut am verificat un număr de 638 de cereri, aproape jumătate prin control clasic, care înseamnă echipe în teren. S-au verificat în acest mod peste 23.000 de cereri, un număr foarte mare, cu mențiunea că de toate avem 165.000. Asta implică un efort de trei luni peste vară extrem de intens. Practic, toate controalele trebuie finalizate la 1 octombrie și atunci peste vară, de regulă, este un program extrem de intens. În total, s-au verificat 105.000 hectare, cu mențiunea că 90% au fost verificate prin control clasic, iar 10% prin teledetecție”, a explicat Florin Faur.

Potrivit șefului APIA Timiș, prin teledetecție sunt verificate parcelele declarate de către fermieri în cererile de plată pe baza unor imagini obținute din satelit. În viitor, Florin Faur spune că sunt șanse mari să fie utilizate și drone, astfel că numărul controalelor fizice în teren va scădea.

Noi folosim ca instituție și acest instrument tehnologic (n.r. teledetecție) încă de la începuturi, care ne permite în baza unor imagini satelitare să avem rezultate riguroase pe ce înseamnă controlul pe teren și care probabil, în viitor, vor avea o pondere din ce în ce mai mare, prin scăderea în paralel a controalelor fizice în teren. Nu ascundem faptul că luăm în calcul că vom avea controale cu drone, pentru că deja nu este ceva spectaculos. Este o metodă utilizată pe scară largă și atunci probabil că vom reuși să facem controale mult mai simplu, inclusiv atunci când plouă pe teren, când aproape este imposibil să intri pe teren cu un mijloc auto”, a declarat șeful APIA Timiș.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/