Terapia făcută de Petrică Mîțu Stoian la Clinica Nera nu-i pentru oricine! „Este încă în faza de studiu”

camera hiperbara nera

Tratamentul cu oxigen aplicat în camera hiperbară nu este potrivit pentru oricine, așa că nu ar trebui aplicat pur și simplu la dorința pacienților. Medicul pneumolog Dumitru Secășan vorbește despre reticența sa în privința recomandării acestei terapii.

Terapia hiperbară este încă o procedură nouă în România. Rezultatele pe care le promite sunt fascinante, însă deocamdată nu există un protocol clar în țara noastră care să recomande această variantă pentru pacienții care au trecut prin boala COVID-19.

„Nu poți să spui că este recomandabilă sau nu este recomandabilă. Nu este trecută în procedurile noastre acum, ca recomandare clară. Pacientul este investigat și în funcție de parametrii de investigație: spirometrie, pulsoximetrie, boli asociate, tratamente pe care le ia, ar putea să facă această terapie, cu toate că în recomandările noastre nu am văzut să fie vreun protocol în care să se spună DA sau NU. Deci este încă în faza de studiu.”, a declarat medicul pneumolog Dumitru Secășan pentru Express de Banat.

Privind numărul destul de ridicat al pacienților care au plecat de la Clinica Nera în stare mult mai bună decât au ajuns, este sau nu această terapie hiperbară una salvatoare? „Nu știm noi exact. Nu sunt studii, astfel încât să fie o recomandare terapeutică, trebuie făcute studii. Până în prezent, pe pacienții mei nu i-am direcționat. Recunosc că m-au întrebat, dar le-am spus că nu am suficiente date despre această procedură. Sunt pacienți care au o stare generală precară, cu oboseală, cu dispnee și nu, nu am recomandat ca procedură terapeutică. Mi se părea că nu știu exact ce se poate întâmpla. Cu toate că au fost pacienți acolo după COVID-19 și s-au simțit foarte bine.” De altfel, potrivit unui comunicat de presă al Clinicii Nera, prin camera hiperbară au trecut de la deschidere circa 600 de persoane cu un total de peste 4.000 de terapii, însă până acum nu au fost făcute publice cazuri ale unor persoane care să fi ajuns la Terapie Intensivă sau, mai rău, să moară.

1000x100 casa brutarului
expres banat 1000x100 (2)

Medicul Dumitru Secășan mai spune un lucru extrem de important: nu oricine poate urma un astfel de tratament pe simplul considerent că își dorește și are banii necesari. „Când se definitivează niște studii, poate o să fie o recomandare. Este o alternativă terapeutică. Cel mai important lucru este evaluarea completă a pacientului înainte de a începe acest tratament. Nu ar trebui să se facă așa, la dorința pacientului. El se poate duce acolo, numai că trebuie înainte investigat corect.”, a mai explicat medicul de la Spitalul Județean de Urgență Reșița.

Sursă foto: Clinica Nera