Ministerul Educației și cel al Sănătății au stabilit care sunt regulile după care vor fi testați elevii și de câte ori pe săptămână. Cine anume îi testează… ei bine, asta va decide fiecare școală în parte. Cu ce anume vor fi însă elevii testați nu se știe, pentru că testele de salivă se lasă încă așteptate.
Despre testele de salivă pentru elevi se vorbește de săptămâni bune. Nu am fost în stare să le aducem în școli înainte de terminarea vacanței obligatorii de două săptămâni. Nu le avem nici astăzi, după cum ne-au confirmat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin. Dar avem reguli pe care suntem obligați să le aplicăm. Ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății a fost emis vineri, 19 noiembrie.
Potrivit acestuia, consiliul de administrație din fiecare unitate de învățământ va fi cel care va stabili unde anume va fi testat elevul: la școală sau acasă, în cea de-a doua variantă răspunderea fiind a părinților. Nu știm cine le va da teste părinților, pentru că ordinul nu face referire la acest aspect, la fel cum nu face referire la instruirea acestora.
În schimb, avem pagini întregi care se referă la modul în care va decurge testarea în școli, asta dacă aparținătorii își dau acordul printr-un Formular de exprimare a consimțământului. Așadar, elevii vor fi testați la grădiniță/școală/liceu în zilele de luni și joi, înainte de începerea cursurilor. Interesant este că aceștia nu au voie să consume alimente și băuturi timp de cel puțin o oră înainte de efectuarea testului! Ceea ce înseamnă că micul dejun luat acasă rămâne doar un vis frumos. Asta dacă nu treziți copilul pe la 6, 6 și ceva, în varianta în care cursurile încep la ora 8.00…
Pentru cei care nu știu cum anume se vor folosi testele de salivă (atunci când ele vor exista și fizic, pentru că deocamdată facem apel doar la imaginație), există și un set de reguli:
Da, ați văzut bine. Rezultatul se citește după 10-15 minute! Într-o clasă cu 30 de elevi, cursurile ar putea începe așadar, cu o întârziere de câteva ore, după ce au fost testați toți copiii! Timpul ar fi redus dacă ar exista la fiecare clasă mai multe persoane care prelevă probele de salivă. Dar varianta în care întârzierea să fie de doar câteva zeci de minute este exclusă! Nicio unitate de învățământ nu va avea posibilitatea de a pune la dispoziție 30 de persoane pentru fiecare clasă, astfel încât lucrurile să meargă pe repede înainte…
Concluzionând: reguli avem, formulare tipizate avem. Ne mai lipsesc doar testele. Și un pic de minte…