Primarul municipiului Caransebeș, Felix Borcean, a îndemnat la unitate în plenul adunării dedicate comemorării a 27 de ani de la Revoluția din decembrie 1989. Și asta după ce au existat voci printre revoluționarii prezenți în sala festivă a administrației locale care s-au contrazis cu privire la data declarării Caransebeșului ca oraș liber sau s-au pripit să tragă concluzii precum că edilul urbei nu a dorit organizarea unei manifestări la Caransebeș care să marcheze momentul Revoluției.
„Vreau să clarific o neînțelegere, pentru că am simțit cuvinte acuzatoare aici, în declarațiile dumneavoastră la adresa mea. Cum aș fi putut eu fi împotriva unor manifestări dedicate Revoluției, când eu, copil pe vremea aceea, am participat, alături de tatăl meu, în piața Primăriei. Este o zi importantă și eu sunt mândru că orașul nostru a avut acea inițiativă cu mult înaintea altora. Aș vrea să vă transmit un mesaj de unitate pentru că eu nu am mai participat la o astfel de acțiune până în prezent, dar de fiecare dată am auzit că au ieșit scântei, neînțelegeri… nu este normal ca dumneavoastră, care ați fost inima Revoluției, să fiți dezbinați, să vă contraziceți care a fost mai bun, mai luptător, mai viteaz… este important că toți am reușit această victorie împotriva regimului comunist și dacă nu ar fi fost Timișoara, poate nu am fi fost atât de curajoși”, a menționat primarul Felix Borcean, felicitând reprezentanții Asociației Revoluției din Timișoara care au fost alături de caransebeșeni în sala Primăriei.
„Toți am ieșit în stradă în 21 decembrie după Timișoara și Lugoj, însă am fost declarat ca al doilea oraș liber”, spune Zaharia Drăghiță, cel care a fost pionul declanșării întâi a revoltei, și mai apoi a Revoluției la Caransebeș:
„Toți am fost uniți atunci, pentru că dacă nu eram 13.000 de oameni în stradă, nu reușeam, ne împușcau și ne înăbușeau”, spune cel care în acea zi fatidică de 21 decembrie a ajuns de urgență la spitalul din Caransebeș plin de sânge, cu răni pe tot corpul. Cea care i-a acordat primul ajutor a fost medicul Aurora Gherman, prezentă în sala primăriei, care și-a adus aminte cu lacrimi în ochi despre cele petrecute.
La începutul întâlnirii din sala festivă, o grupă de copii de grădiniță a colindat în preajma Crăciunului, ceea ce i-a făcut pe mulți să-și aducă aminte, încă o dată, de ce nu s-a mai suportat comunismul: „Pentru că noi am știut doar de Moș Gerilă, nu de Moș Crăciun, pentru că pe vremea noastră trebuia să mergem în Timișoara ca să căutăm geacă de blugi, pentru că ascultam Europa Liberă ca să aflăm ce se întâmplă în afară, pentru că în secunda când am auzit că un oraș poate fi ras de pe fața pământului am spus că viața mea nu e NIMIC”, a declarat Aurel Păsat, care pe atunci avea 19 ani și a avut curajul să împrăștie manifeste în ziua de 21 decembrie și să scrie cu o pensulă de grund pe porțile uzinei ICM „Jos comunismul, jos dictatura, vrem libertate, România Liberă, români, uniți-vă!”. Acesta a avut curajul să mobilizeze oameni mult mai în vârstă, care aveau acasă copii, să vină la luptă, să fie uniți.
La finalul întâlnirii din sala festivă a Primăriei Caransebeș, cei prezenți au plecat într-un marș simbolic până la monumentul dedicat Revoluției, de pe strada Nicolae Bălcescu, fosta „miliție”, acolo unde s-a tras pentru prima dată în Caransebeș, pentru a depune coroane de flori și a participa la o slujbă de comemorare oficiată de către părintele Daniel Alic din cadrul Episcopiei Caransebeș.