Telefoanele mobile iau tot mai mult locul computerelor! Efectul: un internaut din patru, atacat cibernetic!

Dispozitivele mobile au tot mai mulți utilizatori, persoanele în vârstă sunt mai expuse la incidente online, iar numărul utilizatorilor protejați de soluții de securitate a scăzut, potrivit raportului Kaspersky Cybersecurity Index pe prima jumătate a anului 2017, informează Mediafax.

Utilizatorii moderni folosesc din ce în ce mai rar computerele pentru activitățile lor online și preferă, în schimb, dispozitivele mobile, potrivit cercetării. De exemplu, când vine vorba despre e-mail, 78% din utilizatori își accesează contul de e-mail de pe computer, comparativ cu 87%, cu șase luni înainte. De asemenea, 67% fac acest lucru de pe dispozitivele mobile, procentaj care a crescut de la 59%, în prima jumătate a anului 2016.

Și proporția utilizatorilor care folosesc dispozitivele mobile pentru cumpărături online a crescut la 50%, de la 41% cu șase luni înainte, în timp ce procentul utilizatorilor care fac cumpărături online de pe computer a scăzut de la 80%, la 75%. Această tendință este valabilă pentru majoritatea activităților online monitorizate în Index.

În plus, pentru prima dată în ultimii ani, numărul mediu de dispozitive dintr-o locuință a manifestat o ușoară scădere, în mare parte datorată reducerii numărului de computere per locuință. Astăzi o locuință are, în medie, 6,2 dispozitive conectate la Internet, comparativ cu 6,3, în a doua jumătate a anului 2016.

Dispozitive neprotejate

În același timp, proporția utilizatorilor protejați a înregistrat o scădere. Dacă la sfârșitul anului 2016 doar 39% din respondenți nu își protejaseră dispozitivele, acum 41% din utilizatori recunosc că nu folosesc nici o soluție de protecție. Acest lucru ar putea avea legătură cu faptul că utilizatorii folosesc din ce în ce mai mult dispozitive mobile, pe care cel mai adesea le lasă neprotejate, spre deosebire de computere. Tendința este una periculoasă: și prin folosirea dispozitivelor mobile utilizatorii se expun riscurilor, iar cu cât le folosesc mai mult în activități online, cu atât riscul este mai mare, avertizează Kaspersky.

De la începutul anului 2017, baza de date a Kaspersky Lab a înregistrat peste 20 de milioane de obiecte malware care ținteau dispozitive Android. Astăzi, utilizatorii Android au de-a face cu programe ransomware care criptează datele de pe telefon, cerând răscumpărare, cu malware care urmărește să fure bani prin intermediul aplicațiilor de mobile banking sau cu pagini web de phishing care vor să obțină acces ilicit la conturile utilizatorului, de exemplu de pe rețelele de socializare.

Un sfert dintre utilizatori, atacaţi cibernetic!

Prin urmare, în perioada analizată, unul din patru (27%) respondenți a spus că a fost victima infracțiunilor cibernetice, pe un anumit dispozitiv. Deși procentul mediu al acestor utilizatori afectați a scăzut în primele șase luni ale anului, scăderea a apărut numai în rândul respondenților care au soluții de securitate instalate pe dispozitivele lor.

Utilizatorii de peste 55 de ani s-au confruntat cu riscuri mai mari în prima jumătate a anului 2017. Dacă în cea de-a doua jumătate a anului 2016 doar 12% din acești utilizatori au raportat că s-au confruntat cu o amenințare în mediul online, în prima jumătate a anului procentul a crescut la 19%, cei mai mulți dintre ei spunând că au întâlnit o variantă de malware.

Raportul Kaspersky Cybersecurity Index, mai precizează Mediafax, este bazat pe rezultatele unor chestionare online adresate utilizatorilor de Internet din întreaga lume, efectuate de două ori pe an de Kaspersky Lab. În prima jumătate a anului 2017, la chestionar au participat 21.081 de utilizatori din 32 de țări, cu vârste începând de la 16 ani. Raportul reunește o serie de indicatori creați cu scopul de a reflecta schimbările în comportamentul utilizatorilor de Internet și riscurile la care se expun.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/