Teii de pe Bulevardul Republicii ajung în pepiniera Primăriei de la Câlnic

tei govandari

În încercarea de a-i salva din calea drujbelor, arborii de pe tronsonul Victoria – Intim vor fi transplantați și mutați provizoriu. Peste 30 au fost deja marcați.

Angajații Direcției de Întreținere și Repararea Patrimoniului, din cadrul Primăriei Reșița, vor depune toate eforturile necesare pentru ca măcar o parte din arborii de pe B-dul Republicii din Govândari să nu ajungă sub lama drujbelor, în contextul derulării lucrărilor de modernizare a infrastructurii pe cea mai circulată arteră din oraș.

Începând de mâine, se va trece la toaletarea arborilor, urmând ca mai apoi să se încerce extragerea și transplantarea acestora în pepiniera Primăriei de la Câlnic. Șeful Direcției de Întreținere și Repararea Patrimoniului, Dani Călin, precizează că ceea ce se încearcă nu va fi însă ușor, și nimeni nu poate garanta că arborii vor prinde și rădăcini.

„Încercăm să-i extragem și să salvăm cât de mulți putem. Nu știm dacă se vor și prinde, pentru că arborii sunt mari și bătrâni. Noi ne bazăm totuși pe capacitatea teiului de a se regenera și încercăm și varianta asta, adică să nu o scoatem din calcul și să punem drujba pe ei, că asta ar fi cel mai simplu pentru noi. Începem toaletarea lor chiar de mâine. Le tăiem toată coroana, ca să rămână mai mici, pentru a-i putea extrage mai ușor, după care îi vom muta în pepiniera de la Câlnic. Le tăiem parte din coroană și o jumătate de metru în jurul trunchiului.”, a declarat Dani Călin pentru expressdebanat.ro.

Pentru început vor fi toaletați peste 30 de arbori, în vederea extragerii și mutării lor în pepiniera de la Câlnic. „Încercăm să scoatem cât de mulți, dar și așa nu avem garanția că se vor și prinde, pentru că, în mod normal, tranzacțiile sau transferurile astea se fac după ce a căzut frunza. Atunci sunt șanse mult mai mari să se recupereze și să prindă rădăcini. În contextul actual, șansa de a-i recupera este de 30%. La acest moment, avem marcați 32 de arbori.”, a adăugat directorul Direcției de Întreținere și Repararea Patrimoniului.

Dani Călin a mai precizat că, prin proiectul tramvai, vor fi plantați în tot orașul aproximativ 1.000 de arbori.

gif card de energie dacus 1000x100 timisoara capitala 2023

 

 

 

 

publicitate si promovare online banner maxagro