Teatru-lectură în Parcul Civic din Timișoara. Spectatorii vor putea da forma finală a textelor

sala 2 parcul civic teatrul national timisoara
picnic iulius1000x100

Patru texte au fost selectate de juriul Concursului Național de Dramaturgie și merg în etapa următoare inclusă în FEST-FDR 2021. Textele vor fi prelucrate de regizorii și actorii Teatrului Național din Timișoara în cadrul unor ateliere ce se vor dezvolta într-o serie de spectacole-lectură, prezentate publicului în Parcul Civic. 

30 de texte au fost înscrise în ediția 2021 a Concursului Național de Dramaturgie, iar juriul format din profesorul Nicolae Mandea, președintele juriului, teatrologul Călin Ciobotari și Codruța Popov, consultant artistic al Teatrului Național din Timișoara a selecționat cele patru texte care vor intra în etapa următoare. Acestea sunt: Stockholm, de Ana-Sorina Corneanu, Noul profet, de Radu Popescu, Medeea: Furie, de Radu Popescu și Copiii nopții, de Radu Andrei.

Următoarea etapă, inclusă în FEST – FDR2021, va avea loc între 28 august și 5 septembrie 2021. Astfel, din 28 august până în 1 septembrie, cele patru texte vor fi prelucrate de regizorii și actorii Teatrului Național în cadrul Atelierelor CND, concretizate prin cercetarea și prelucrarea textelor de patru echipe formate, fiecare, din autor, regizor și actori. Atelierele se vor dezvolta într-o serie de spectacole-lectură, prezentate publicului în cadrul acțiunii Teatru-lectură în Parcul Civic, în fiecare zi, între 2 şi 5 septembrie, de la ora 11, în Parcul Civic, în proximitatea Sălii 2. 

leader board 728 x 90 px

Teatru-lectură în Parcul Civic este o etapă participativă, în care spectatorii prezenți vor avea ocazia să contribuie prin intervențiile lor la „modelarea” formei finale a textelor. Cele patru texte vor fi publicate în volum, lansarea fiind programată în luna noiembrie. Acțiunea este parte a traseului Vocile Orașului și urmărește susținerea democrației participative.

Teatru-lectură în Parcul Civic este un proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.