Te arde la buzunare! Ocoalele silvice din zona Lugoj – Făget mai au lemne de foc pentru vânzare

Locuitorii din estul județului Timiș, în special cei de la case, care folosesc lemnul pentru încălzire, au posibilitatea să-l achiziționeze și în această perioadă de la cele patru ocoale silvice existente în zona Lugoj – Făget.

Chiar și în această ramură, criza și-a spus cuvântul, iar prețurile au urcat față de anul trecut. Însă, chiar și-așa, oamenii achiziționează necesarul de lemn pentru iarnă. De exemplu, Ocolul Silvic Făget a vândut de la începutul anului, către populație, peste 8.000 de metri cubi de masă și mai are disponibili cel puțin 5.000 de metri cubi, până la sfârșitul anului. Prețul este de 380 de lei/mc cu TVA și transport inclus, pentru o distanță de până la 25 de kilometri și poate ajunge  până la 530lei/mc cu TVA și transport inclus, pentru o distanță de până la 200 de kilometri. Tarifele sunt valabile la toate ocoalele aflate în subordinea Direcției Silvice Timiș.

„Prin ordinul Regiei s-a creat un registru unic pentru comercializarea lemnelor către populație. Cererile se depun la sediile ocoalelor, iar prin sistemul sumal se dă posibilitatea achiziționării materialului lemnos. Noi avem trei depozite, la Mănăștiur, Făget și Margina, dar și platforme în cele cinci districte, de unde se poate ridica lemnul. Pentru populație, până la sfârșitul anului, mai avem disponibili circa 4.000 de metri cubi, iar pentru primăriile și școlile din zonă, dar chiar și din apropierea Timișoarei, de exemplu Chevereșu Mare, avem cam 1000 de metri cubi”, ne-a declarat Alexandru Pongracz, șeful Ocolului Silvic Făget. Lemne disponibile au și ocoalele Coșava, Lugoj și „Ana Lugojana”.

Pentru cei care se aprovizionează cu un astfel de combustibil solid și îl achiziționează de la stat, Guvernul intenționează să ofere un ajutor financiar. În schimb, cei care cumpără de la particulari nu primesc nimic. La aceștia, tarifele au crescut destul de mult. Dacă în aceeași perioadă a anului trecut acestea costau undeva la 200 de lei/metru ster, acum cu greu se mai găsesc sub 300lei/metru ster. Prețul este pentru Lugoj, deoarece dacă se trece înspre Timișoara, el crește considerabil.