Taxă pe paragină! Peste 60 de clădiri din Reșița supraimpozitate de anul viitor

Starea tehnică nesatisfăcătoare a mai multor imobile din Reșița a determinat municipalitatea să majoreze impozitul pentru clădirile neîngrijite cu până la 500%. Pe lista „neagră” se regăsesc imobile care au fost lăsate în paragină de proprietarii lor de mai mulți ani.

Proprietarii a 62 de clădiri din Reșița vor plăti în 2023 impozite majorate. În funcție de nivelul de degradare, impozitul clădirilor neîntreținute corespunzător se majorează cu 300%, respectiv 500%. Măsura a fost adoptată de consilierii locali în ultima ședință ordinară din acest an și susținută de primarul Ioan Popa, care consideră că orașul trebuie schimbat cu ajutorul autorităților locale, dar și cu cel al cetățenilor, care trebuie să se îngrijească de fațada imobilelor pe care le dețin. Hotărârea a trecut fără probleme, cu votul majorității, în ciuda opoziției consilierilor social-democrați.

Pe lista municipalității se regăsesc imobile deținute de societăți comerciale, dar și de persoane fizice. În 2022, supraimpozitarea s-a aplicat pentru 42 de clădiri, primarul explicând că numărul acestora a crescut semnificativ în ultimele 12 luni, în ciuda faptului că municipalitatea a venit în acest an cu facilități pentru proprietarii care se îngrijesc de fațadele imobilelor pe care le dețin.

„Noi am dat o hotărâre de Consiliu Local anul trecut, prin care încurajăm reabilitarea fațadelor construcțiilor care sunt degradabile, scutindu-i de impozit pe cinci ani pe cei care fac investiții în ele. Atenție, nu le cerem să le anvelopeze, să le eficientizeze energetic, ci să le dea o mână de zugrăveală!”, a declarat în cadrul ședinței de marți, Ioan Popa.

Consilierul PSD Ioan Bălănescu a venit cu propunerea ca municipalitatea să intervină cu lucrări asupra clădirilor degradate, recuperând ulterior banii de la proprietari.  „Poate dăm o hotărâre de Consiliu Local prin care îi somăm ultima dată, să le dăm un termen de șase luni să-și facă fațada, și dacă nu o fac să intervină primăria cu firmele pe care le are și să le zugrăvească contra unei anumite sumei, pe care să o recupereze ulterior de la proprietari.” , a spus Bălănescu.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

În replică, primarul Ioan Popa a precizat: „Propunerea este una pertinentă. Știam că a apărut legislație în domeniu, știam că o aplică Primăria din Oradea, în sensul că îți asumi tu ca primărie să faci fațada clădirii private, evident pe un proiect, pe un deviz foarte clar și bine făcut, și după aceea te îndrepți împotriva proprietarului: îi soliciți suma sau poți să-l execuți în instanță și să-i iei clădirea. E o chestiune pe care nu am vrut să o abordăm în primă fază, dar pentru situațiile repetitive, adică dacă de doi – trei – cinci ani nu se întâmplă nimic, probabil că este una dintre soluțiile prin care putem să mișcăm lucrurile”.

Printre imobilele trecute pe lista „neagră” de municipalitate, supraimpozitate cu 300% și 500% se regăsesc: Magazinul Universal, fostele sedii ale Poştei de pe Bulevardul Republicii și de pe strada Libertății, hotelurile Bistra și Semenic, trei imobile de pe Bulevardul A. I. Cuza aflate în proprietatea Coda Serv, mai multe spații comerciale, dar și imobile de locuințe de pe strada Paul Iorgovici și din Piața Republicii, sediul Partidului Național Țărănesc Creștin și Democrat de pe strada Libertății, Hotelul Boreal, Șura Ortacilor sau imobile de locuințe de pe strada Castanilor și din Piața Republicii.

FOTO: ARHIVĂ

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/