Consiliile locale pot decide să scutească populația de la plata taxei pe apa de ploaie, după ce în Monitorul Oficial au fost publicate ieri modificările la Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare.
„Autorităţile deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale pot adopta hotărâri pentru scutirea populaţiei de la plata colectării, transportului, epurării şi evacuării apelor pluviale cu suportarea din bugetul local, în limita disponibilităţilor şi a sumelor alocate cu această destinaţie”, prevede un nou articol introdus în Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006, modificarea fiind publicată marți în Monitorul Oficial.
Apele pluviale sunt definite în Legea 241/2006 ca fiind „apele de canalizare care provin din precipitații atmosferice”. Actul normativ publicat marți în Monitorul Oficial a fost adoptat pe 4 iulie în Camera Deputaților, în calitate de for decizional, informează Mediafax.
„Una din problemele stringente cu care se confruntă beneficiarii serviciilor de alimentare cu apă și canalizare este cea a felului în care este calculată factura la apă și canalizare pentru utilizatorii casnici. Astfel, aceștia trebuie să plătească și apa meteorică (pluvială). În prezent, taxa este plătită de către consumatorii casnici, aceștia fiind taxați indiferent dacă plouă, ninge sau este secetă”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
„Apa meteorică (pluvială) nu este cuantificată, la acest moment, în niciun fel, adică nimeni nu știe exact câtă apă de ploaie se scurge de pe un bloc sau de pe o casă. Așadar, baza de impunere este ilegală, iar această taxă nu trebuie plătită de consumatorii casnici din România!”, a adăugat inițiatorul legii, deputatul liberal Vasile Varga.
Foto: newss.ro