De douăzeci de ani, numărul bovinelor este în continuă scădere, iar viitorul nu sună deloc bine. Crescătorii de vaci sunt nemultumiţi că nu primesc suficient sprijin din partea statului şi ameninţă că-şi vor vinde animalele şi că vor pune lacăt pe grajduri.
Cu o subvenţie de numai 400 de lei pentru fiecare vacă din bătătură şi fără piaţă de desfacere pentru lapte, nici nu e de mirare că socotelile ţăranilor dau cu minus şi, în consecinţă, numărul celor care cresc animale este, de la un an la altul, tot mai mic.
La ora actuală, în Caraş-Severin mai sunt înregistrate doar aproximativ 35.000 de bovine, majoritatea la crescători individuali. Aceştia se plâng, însă, de nivelul scăzut al subvenţiilor şi de lipsa unor centre unde laptele să fie colectat la un preţ corect, aşa că viitorul zootehniei nu sună deloc bine într-un judeţ în care, înainte de ’89, numai la Intreprinderea Agricolă de Stat erau aproape 50.000 de capete de bovine.
„Subvenţiile pe care le primim la ora actuală sunt foarte mici. Noi avem maşini pentru curăţirea păşunii, fertilizăm numai cu gunoi de grajd, fiindcă pentru asta primim banii, dar aceştia sunt puţini. Şi mai e şi problema laptelui, care nu poate fi vândut la un preţ avantajos, aşa că, mulţi dintre crescătorii de vaci, majoritatea bătrâni şi fără putere de muncă, văd în vânzarea animalelor singura soluţie”, explică Ioan Păun, de la Asociaţia Crescătorilor de Animale din Caraş-Severin.