UPDATE. Țară, caut premier! Dragnea s-a lovit deja de primul refuz. Ce nume rămân pe lista pentru Iohannis?

Zi mare pentru România. Astăzi ar putea fi stabilit numele celui care va lua locul cărășeanului Sorin Grindeanu în fruntea Guvernului. Se pare însă că lucrurile nu merg chiar atât de bine în pregătirea listei cu propunerile pentru funcția de premier. Potrivit unor surse din conducerea PSD, citate de Mediafax, Liviu Dragnea s-a lovit deja de un refuz. 

CExN al PSD se reuneşte astăzi pentru a decide, prin vot, asupra propunerii de premier cu care va merge la consultările de la Cotroceni. Potrivit unor surse din conducerea PSD, Dragnea ar fi avut în intenţie, la sfârşitul săptămânii trecute, să meargă în CExN cu două propuneri de premier, cea a prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, şi a liderului grupului PSD din Senat, Mihai Fifor. Lucrurile s-au precipitat, însă, duminică, în condiţiile în care Georgescu a declinat oferta lui Dragnea.

Vicepreşedintele PSD, Ecaterina Andronescu, a anunţat, astfel, la Antena 3, că a avut o discuţie cu Florin Georgescu, iar acesta i-a spus că nu-şi doreşte să fie premier, având şi „ceva probleme de sănătate”. „Domnia sa este tentat să rămână la bancă, nu să vină la guvernare. Cred că ar fi o soluţie foarte bună, are experienţa guvernării. Mi-a spus că are şi ceva probleme de sănătate, dar preferă să rămână la bancă. Eu zic că poate, insistând, reuşim să-l convingem”, a spus Ecaterina Andronescu.

Surse din conducerea PSD au precizat, pentru Mediafax, că, în condiţiile retragerii lui Georgescu, PSD nu avea duminică seara „nimic stabilit încă” în ceea ce priveşte o propunere de premier. Cu toate acestea, potrivit unor surse, pe lista scurtă a lui Dragnea se află următoarele nume: Mihai Fifor, Viorica Dăncilă, Lia Olguţa Vasilescu – vehiculate din cursul săptămânii trecute, dar şi Mihai Tudose şi Adrian Ţuţuianu, ultimele două nume fiind vehiculate duminică seară, într-o declaraţie făcută de secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, la Antena 3.

În această dimineață, chiar înainte de a intra în ședința CEx PSD, Liviu Dragnea a menționat că în momentul de față coaliția de guvernare are 5-6 variante pentru premier, iar Carmen Dan este una dintre acestea.
1000x100 casa brutarului

Liderul PSD a declarat, săptămâna trecută, imediat după demiterea, prin moţiune de cenzură, a Guvernului Grindeanu, că are patru variante de premier „și domni și doamne, din partid”. Dragnea a explicat, la acel moment, că va avansa mai multe variante de premier, care să fie supuse votului CExN, el adăugând: „Şi acum simt usturimea de la o singură variantă”.

CExN al PSD s-a reunit la ora 10.30, la Palatul Parlamentului. La ora 13.00 este programată o şedinţă a grupurilor parlamentare, iar la ora 15.00 o delegaţie formată din 5 social-democraţi va merge la consultările de la Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, privind formarea noului Guvern.

Ora 13.20

Mihai Tudose a fost votat de majoritatea membrilor CExN al PSD, fiind înregistrate doar patru abțineri, și va fi propunerea PSD și ALDE pentru funcția de premier. Cei patru care s-au abținut de la vot au fost: Nicolae Bădălău, Codrin Ștefănescu, Paul Stănescu și Marian Minea.

Mihai Tudose este deputat PSD de Brăila şi de 13 ani este preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaţilor. El a fost ministru al Economiei în Guvernul Grindeanu.