Tânăra din Reșița de 26 de ani care a decedat la Spitalul din Caransebeș de Covid – 19 a ajuns într-o stare foarte gravă, după ce a stat două săptămâni acasă. Medicii din Reșița au cerut ajutor la Caransebeș, unde se eliberase un loc pe Terapie Intensivă.
Într-o conferință de presă transmisă live pe facebook de Express de Banat, șeful de secție ATI, Cătălin Hana a explicat comorbiditățile la internarea pacientei:
„A ajuns în stare foarte gravă, cu obezitate morbidă, diabet, hipertensiune arterială și cu afectare pulmonară de peste 90%, șansele de supraviețuire fiind foarte mici. Ea a stat două săptămâni acasă cu Covid și doar când s-a simțit rău a apelat la spital”, a menționat dr. Călătin Hana, care a dorit să specifice că pe Terapie Intensivă sunt tratate cazurile foarte grave, astfel că solicitările fetei de genul: „Îmi vreau telefonul!” sau „de ce nu are televizor în salon” sunt irelevante în condițiile în care o echipă de doctori se luptau să o salveze.
Medicii au pus pe seama lipsei de oxigenare a creierului toată agitația fetei care în cele 4 zile de spitalizare a ținut legătura cu părinții aflați în Germania, la care s-a plâns constant de tratamentul oferit de personalul medical și NU cel medical, ci, cel uman.
„În momentul în care te lupți ca pacientul să răspundă la tratamentul administrat și vezi că boala avansează și ești legat de mâini și acest virus perfid se instalează în organism, ceea ce cere un pacient de genul televizor în cameră sau telefonul este fără importanță pentru noi medicii de pe ATI. Telefoanele sunt permise când ești internat pe secție acolo unde se administrează tratamentul pentru cazuri medii, dar pe ATI se poate schimba situația de la un minut la altul, nu ai timp de altceva, poți fi intubat, poți fi ținut la pat cu masca de oxigen pe față 24 de ore din 24. Ca părinte înțelegi situația, dar ca medic nu ai timp! Pe monitoarele din camera principală se observă starea tuturor pacienților, se intervine de urgență pentru orice schimbare a stării de sănătate a pacientului”, a spus medicul specialist Dana Loor de pe ATI.
Potrivit managerului spitalului, Valentina David nu s-a început nicio anchetă la spital pentru acest caz, pentru că părinții nu au depus nicio plângere. Părinții au sunat pe secție și au fost informați de starea gravă a fetei, care s-a stins din viață duminică noapte spre luni (13/14 decembrie). Părinții au fost anunțați și, pentru că se află în Germania au trimis luni, 14 decembrie o rudă din Timișoara pentru a face formalitățile pentru ridicarea trupului și înhumare, care a avut loc a doua zi conform normelor pentru COVID-19. Dacă părinții ar fi cerut, trupul fetei ar fi putut rămâne la morgă până când ar fi venit din Germania pentru înmormântare, a mai specificat Valentina David.