„Tânăr Rom, Tânăr European 4”, la bilanț [FOTO]

Asociația Nevo Parudimos a implementat, în perioada 1.08.2016 – 31.07.2017, proiectul „Tânăr Rom, Tânăr European” (nr. contract 2016-2-RO01-KA105-024898), împreună cu alți 7 parteneri internaționali: Egyutthato Kozossegepito Egyesulet, Asociacion Munticultural Nakelamos (Spania), RROMA (Macedonia), Integro Association (Bulgaria), Youth Express Network (Franța), Stranaidea (Italia).

Scopul principal al acestui proiect a fost de a ajuta 21 de tineri romi și non-romi din 7 țări ca, utilizând ghidul „9 pași în lucrul cu tinerii romi”, să învețe să lucreze cu tinerii romi și să-i înțeleagă mai bine.

Obiectivul general ale proiectului a fost acela de a da posibilitatea celor 7 parteneri și ONG de a lucra cu tinerii romi.

Proiectul a fost structurat în 3 mari părți:

Trainingul: În perioada 16.01.2017-24.01.2017, Asociația Nevo Parudimos, împreună cu cei 7 parteneri de mai sus, a implementat prima parte a proiectului. Trainingul a avut loc în stațiunea Băile Herculane, județul Caraș-Severin, Hotel Ferdinand. La sfârșitul primei părți s-a realizat planul de activități al fiecărei țări în parte pentru ca fiecare țară să aplice ghidul „9 pași în lucrul cu tinerii romi” în țara de origine.

Obiectivele trainingului au fost:

  • să dezvolte abilitățile, competențele și cunoștințele celor 21 de participanți, pentru ca aceștia să poată deveni lucrători cu tineri profesioniști care lucrează cu tineri romi și ne-romi;
  • să capaciteze 21 de participanți tineri să dezvolte activități care să promoveze incluziunea;
  • instruirea a 21 de tineri romi și ne-romi să utilizeze practic ghidul „9 pași în lucrul cu tinerii romi’’;
  • educarea a 21 a de participanți astfel încât să cunoască mai bine tradițiile și istoria romilor;

În urma acestui training, cei 21 de participanți au dobândit mult mai multe cunoștințe despre cum pot să lucreze cu tinerii romi, au învățat ce înseamnă să fii lucrător cu tineri, și-au planificat o serie de activități pentru următoarele 6 luni acasă și au schimbat experiențe și informații.

Partea practică: Echipele de participanți din fiecare țară parteneră și-au asumat un set de activități pe care l-a realizat fiecare acasă cu un grup de tineri romi. Aceștia au convenit să se întâlnească periodic și să pună în practică planul de activități realizat în timpul trainingului, până la cea de-a doua întâlnire utilizând ghidul „9 pași în lucrul cu tinerii romi’’. Scopul a fost de a forma un grup de tineri la nivel local care să organizeze o activitate cu sprijinul lor pentru ceilalți tineri din comunitatea locală de unde vin. Rezultatele cu părți bune și mai puțin bune au fost ulterior împărtășite cu ceilalți colegi în timpul seminarului realizat în iunie 2017.

Seminarul de bune practici, cea de-a doua întâlnire: Această activitate a proiectului s-a desfășurat tot în România în perioada 01-09.06.2017, locaţia seminarului fiind Tabăra Marabu din satul Milcoveni, comuna Berliște, judeţul Caraş-Severin. Această activitate și-a propus să ofere posibilitatea celor 21 de participanți de a împărtăși din propria experiență și să găsească împreună soluții pentru problemele pe care le-au întâmpinat în activitățile practice.

Obiectivele seminarului au fost:

  • Evaluarea muncii de teren a celor 21 de participanți;
  • Creșterea nivelului de înțelegere cu privire la activitățile care promovează activitatea între romi și tinerii ne-romi;
  • Sporirea cunoștințelor celor 21 de participanți cu privire la metodele și activitățile care promovează incluziunea și participarea tinerilor romi;
  • Dezvoltarea ghidului „9 pași în lucrul cu tinerii romi”;
  • De a oferi posibilitatea celor 21 de participanți de a împărtăși experiențe cu privire la activitățile care promovează incluziunea romilor și a tinerilor ne-romi.

Rezultatele așteptate ale acestui seminar sunt:

  • În ceea ce privește participanții, să dezvolte o abordare diferită atunci când intenționează să lucreze cu tinerii romi și să înțeleagă ce înseamnă să fii lucrător profesionist în munca cu tinerii;
  • Dorim ca cei 21 de participanți să dobândească cât mai multe cunoștințe despre romi, iar cooperarea din­tre tinerii romi și ne-romi să fie cât mai strânsă, astfel încât aceștia, pe viitor, să fie cât mai motivați în dezvoltarea de activități de calitate;
  • În ceea ce privește organizațiile partenere, dorim să consolidăm cooperarea internațională și crearea de rețele, creșterea experienței lor în proiectele internaționale, creșterea vizibilității organizațiilor la nivel lo­cal, național și internațional și, nu în ultimul rând, creșterea expertizei lor în munca de tineret cu tinerii romi;
  • Ne așteptăm ca tinerilor romi și ne-romi să le crească interesul, astfel încât aceș­tia să devină mult mai implicați în activitățile partenerilor la nivel local. De asemenea, ne așteptăm ca acest proiect să crească includerea tinerilor romi în cadrul activităților Erasmus+.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să îl contactați pe domnul Alexandru Firulescu, responsabil de proiect, la telefon 0766 376 287, mail firulescualexandru@yahoo.com.

Proiectul a fost finanțat de Comisia Europeană, prin programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 1, Ka1, Mobilități ale lucrătorilor de tineret.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157690993931925″]

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/