Mascații descindeau zilele trecute în mai multe locații din Timișoara, la o rețea de trafic de carne vie și prostituție, printre victimele rețelei fiind și fete din Centrul „Casa Noastră” de la Zăgujeni.
Rețeaua era, de fapt, o familie de maramureșeni stabiliți în Timișoara, despre care procurorii cred că se ocupau cu infracțiuni de patrimoniu și furturi diverse și care, în timp, s-a gândit să facă un ban și din proxenetism și prostituție. Este vorba despre familia Otvoș și mai multe persoane care erau în relații extraconjugale cu diverși membri.
„În cursul lunii ianuarie 2016, membrii familiei Otvoș formată din Otvoș Deszo (tatăl), Otvoș Katalin (mamă), Otvoș Emil (fiu), Răscărache Marinel (amant mamă), amanta nr. 1 a tatălui și amanta nr. 2 a tatălui precum și o amică de familie au pus bazele constituirii unei grupări infracțional organizate specializate în racolarea de tinere majore și minore provenind din familii dezorganizate din mediul rural, pe care le cazau în apartamentele proprietate personală unde prin acte de amenințare, violență, abuz de autoritate și profitînd de imposibilitatea de a-și exprima liber voința ca urmarea vârstei fragede, le sileau să întrețină relații sexuale cu clienții care apelau numerele de telefon consemnate în anunțurile publicitare realizate de Otvoș Emil și Otvoș Dezso”, rețin procurorii DIICOT.
Proxenetism printre amantlâcuri
Procurorii antimafia susțin că membrii familiei Otvoş, domiciliată în Timişoara, au preocupări infracţionale precum furturi de şi din autoturisme precum şi comercializarea bunurilor sustrase. Printre aceste preocupări, aceştia au dezvoltat şi o reţea de prostituţie marcată de racolarea şi recrutarea de tinere majore, dar cu precădere minore, provenite din mediul rural, cu serioase probleme familiale şi lipsite de orice protecţie pe care, sub imperiul constrîngerii fizice şi psihice, le transformau în veritabile surse de venit propriu.
„Gama activităţilor infracţionale desfăşurate de membrii familiei Otvoş era divers şi urmărea obţinerea sumelor de bani necesare traiului zilnic, dat fiind faptul că nici unul dintre ei nu avea un loc de muncă legal”, susțin procurorii.
Membrii grupării racolau tinerele prin intermediul rețelei de socializare Facebook, sub pretextul unor relații de prietenie/iubire, pe care ulterior le cazau în locuinţa lor din Timişoara, iar apoi le constrîngeau să practice prostituția în folosul acestora. Drept metodă de racolare a tinerelor, băiatul, deja major, Emil era cel care avea rolul de „Don Juan“, iar odată recrutate, tinerele erau plasate clienţilor recrutaţi în urma anunţurilor publicitare realizate de Otvoş Emil.
Una dintre tinere a confirmat racolarea ei de către Otvoş Emil în cursul lunii iunie 2016, într-un mod brutal şi ameninţător cu uciderea fiicei sale în vârstă de 10 luni. Aceeaşi persoană a confirmat faptul că Otvoş Emil a închiriat un apartament în Timişoara, zona Dâmboviţa, la etajul II, unde clienţii erau deserviţi de victimă, iar Emil încasa suma de 250 lei în schimbul unei ore de sex. Numărul clienţilor care se bucurau de serviciile acestei victime se ridica la circa 20/zi, sumele de bani fiind preluate anticipat de Otvoş Emil. „Urmarea violenţelor şi supliciului fizic la care a fost supusă timp de o lună de zile, victima a reuşit să fugă sărind geamul balconului aflat la etajul II al imobilului, retrăgîndu-se la familia sa”, reușind să concretizeze și acțiunea oamenilor legii.
Pe lângă „Don Juan”, familia a început să o implice și pe sora acestuia, minoră, care vorbea cu fetele și le ispitea cu un trai mai bun.
Dragoste cu de-a sila
O altă victimă a exploatării sexuale este o victima minoră, în vârstă de numai 15 ani, care a fost luată prin acte de violenţă de către o prietenă a lui Otvoș Emil de la Centrul de minori de la Zăgujeni şi „adusă în locuinţa lui Otvoş Emil şi Otvoş Katalin, unde a devenit victima exploatării sexuale a acestora”. Elocventă în acest sens este declaraţia unui martor din dosar, care expune metoda prin care familia Otvoș și partenerii îşi însuşesc banii rezultaţi din exploatarea fetelor prin obligarea la practicarea prostituţiei şi întreţinerea de relaţii sexuale cu clienţii, contracost. Martorul relatează cum a apelat la unul dintre numerele de telefon postate în anunţurile de pe platforma Publi 24, la care a răspuns Otvoş Katalin şi cu care a negociat preţul pentru o partidă de sex în schimbul sumei de 250 lei.
Otvoş Katalin a venit la uşa clientului cu minora din centrul de la Zăgujeni, a primit contravaloarea partidei sexuale de la client, respective 250 lei, după care fata a mers cu clientul în apartamentul acestuia, unde s-au consumat actele sexuale, timp în care Katalin aştepta în faţa blocului ca fata să finalizeze actele sexuale.
Au încercat să o ia chiar din salonul de spital
O altă tânără racolată de această familie, tot pentru prostituție, este o minoră tot din Centrul de la Zăgujeni, care era internată în spital, la Timișoara. Rolul important în atragerea minorei l-a avut Otvoş Dezso, care i-a promis un trai de viaţă ridicat, fără lipsuri financiare, fapt ce a atras-o pe minora în vârstă de 14 ani. Întrucît aceasta se afla internată la Spitalul Louis Ţurcanu din Timişoara, ca urmare a unor probleme locomotorii, Otvoş Emil şi Otvoş Dezso nu au reuşit să o ,,subtilizeze”, deși au contactat-o în repetate rânduri.
„Interceptările telefonice confirmă faptul că inculpații le-au racolat, cazat și exploatat pe victime, folosind atît actele de amenințare cât și metoda «Loverboy» care poate fi considerată cea mai periculoasă și perfidă metodă de constrângere a victimelor. Se poate observa că în prezent asemenea metodă este aplicată de cei mai mulți traficanți și din păcate se constată că aceasta are rezultate în cele mai multe cazuri”, rețin procurorii antimafia.
Astfel de acţiuni se înscriu în metodele folosite în mod tradiţional de autorii infracţiunilor de trafic de persoane, pentru anhilarea libertăţii de voinţă a victimelor: de exemplu, după racolarea lor prin metoda „Loverboy“ şi oferirea de aparente avantaje (bani, eliminarea cosntrângerilor din partea familiei, eliberarea de obligații familiale etc.), victimele sunt aduse treptat în poziţia de inferioritate, dependenţă şi obedienţă faţă de beneficiarii foloaselor aduse prin prostituţie. În realitate, victimelor le lipseau suportul emoțional dat de familie, iar proxeneții au profitat de acest lucru, folosindu-se la maxim de vulnerabilitatea tinerelor.
Pentru a putea înţelege pe deplin fenomenul traficului de persoane şi implicit cel de minori, se impune a face o precizare deosebit de importantă, şi anume aceea că fapta în sine repezintă un fenomen infracţional de maximă gravitate atât prin natura valorilor sociale vizate, cât şi mai ales prin urmările devastatoare provocate asupra psihicului şi fizicului victimelor.
„Cu prilejul audierii lor, inculpaţii au negat săvârșirea faptelor, refuzând să facă declaraţii cu privire la faptele de care sunt acuzaţi”, mai rețin procurorii DIICOT.
Sursă foto: Independent