Împreună pentru ei, pentru copiii noștri din toată țara. Tabăra din Inima Satului reunește sub cupola ei tinerețea, frumosul, comunicarea și mai ales dezvăluirea problemelor și creionarea diverselor soluții.
Grație succesului răsunător pe care TDIS l-a avut în ultimii ani în Caraș-Severin, tabăra devine un brand național, un exemplu demn de urmat, fapt pentru care a venit, rândul Olteniei să preia modelul.
Toți copiii au dreptul la o tabără de vară, la educație și apartenență, și mai ales la o familie, iar când spunem familie, automat totul se rezumă la marea familie – Tabăra din Inima Satului. Este locul unde sute de tineri au găsit o a două casă, o a doua șansă la viață, la copilărie, fericire și empatie, iar când paznicul sufletelor nevinovate este părintele Mihai Ciucur, alături de coordonatorul Georgiana Ciucur și întreaga echipă de voluntari ATOR, rezultatul nu poate fi decât unul pe măsura așteptărilor. Copii fericiți și o tabără care rupe frontierele Banatului.
Prin urmare, copiii din cele 5 județe ale Olteniei vor fi și ei mai fericiți din această vară, pentru că acest concept de tabără în comunitate, se extinde la nivel național, fiind pus la dispoziție, ca model de bune practici, eparhiilor din Mitropolia Olteniei.
Astfel, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, reprezentanți ai Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, și, totodată, membri în echipa de management a proiectului „Împreună pentru copiii noștri” (#TDIS), au susținut un training despre organizarea taberelor în comunitate, la care au participat consilierii și inspectorii eparhiali, alături de delegații de tineri de la eparhiile din Oltenia, respectiv din județele: Vâlcea, Dolj, Gorj, Olt și Mehedinți.
La evenimentul, desfășurat la Mănăstirea Arnota, în perioada 23-25 mai, liderii proiectului au prezentat următoarele sesiuni, în cadrul trainingului:
– Pr. Mihai Ciucur, coordonator program – „Vizita în comunitate – punctul de pornire al unei tabere de tip TDIS” și „Follow up în taberele TDIS”
– Georgiana Ciucur, coordonator atelier DP si Ateliere pentru părinți – „Alcătuirea programului unei tabere TDIS”
– Anita Radics, coordonator atelier EPV și coordonator rețea voluntari – „Echipa de voluntari TDIS”
– Anamaria Iovu, responsabil achiziții materiale în TDIS – „Resurse materiale si consumabile necesare organizării taberei de tip TDIS”
– Mihail Cincheză, coordonator Atelier Duhovnicesc – „Roluri cheie în TDIS: facilitatorii de la atelierul de formare duhovnicească”
– Sebastian Kradyel, coordonator atelier de Jocuri și seri tematice – „Roluri cheie în TDIS: rolul animatorilor în taberele TDIS”
Mentoratul oferit de liderii TDIS din Caraș Severin va continua și în perioada următoare, iar finalitatea acestor demersuri se va regăsi în organizarea primelor 12 tabere în comunitate, de tip #TDIS, în Mitropolia Olteniei, în vara acestui an.
Este o performanță notabilă pentru ca un concept de tabără pe care noi îl implementăm al 6-lea an consecutiv, în Caraș-Severin, ajunge să fie multiplicat în cele 5 județe din Oltenia. Toate taberele sunt oferite gratuit copiilor din comunități. Este genul de tabără de tip școală de vară în care copiii din respectiva comunitate au parte de un program de dimineața până seara, de activități, exact ca într-o tabără. Singura diferență este că dorm acasă, pentru că tabăra a venit la ei în comunitate. Noi am pus la dispoziție conceptul de tabere, un concept inovativ, deoarece noi deplasăm voluntarii în comunitate și aceștia desfășoară activitățile cu copiii din tabăra respectivă.
Criteriile de selecție a copiilor sunt diferite și ca vârstă, statut social, pregătire școlară. Vom lăsa la latitudinea partenerilor locali să stabilească cine sunt elevii, pentru că ei cunosc cel mai bine copiii din comunitate. Noi ne dorim să fie copii deschiși, să vrea să învețe. Pot fi și cazuri sociale, dar sunt bineveniți și copiii din familii foarte bune care au primit tabăra ca o recompensă pentru rezultatele școlare deosebite”, spune părintele Mihai Ciucur, inițiatorul amplului proiect.
Tabăra din Inima Satului schimbă inimi!
Impactul taberelor a fost major pentru toți copiii care au trăit această experiență, iar asta o confirmă toată lumea. De la copiii de la 6-7 ani care au plâns că după 5 zile de tabără, se termină frumoasa poveste, până la adolescenții de 18 ani, care cumva le-au văzut și le-au făcut pe toate, păreau insensibili, păreau pierduți. „Am avut băieți care la 18 ani plângeau când au plecat de acolo. S-au schimbat inimi. Până la urmă impactul major, dincolo de imagine, dincolo de amploare, este acela că s-au schimbat inimile unor copii, ale unor părinți și ale unor comunități. Din punctul meu de vedere, acesta este marele câștig, s-au schimbat inimi”, conchide preotul Mihai Ciucur.
Șoferii care circulă pe Clisura Dunării ar trebui să fie în siguranță. Lucrările de consolidare a versantului și de protecție se apropie de 90%. Vor fi gata la început...
Profesor din Lugoj, acuzat de comportament neadecvat. Poliția face anchetă
Informare privind depunerea solicitarii de emitere a Avizului de Gospodărire a Apelor
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281