Tabăra de la Sasca Montană continuă. Timp de o săptămână, la „Casa verde” un grup de români și străini învață să construiască din cob

casa verde sasca

„Casa Verde” de la Sasca Montană, inițiată de arhitecta Ileana Mavrodin, a pornit ca un experiment de construire cu materiale locale, aflate în imediata apropiere, respectând ideea de mediu curat, fără multe lucruri din afară și fără resturi de la construcție. Este făcută din cob, un amestec frământat de pământ lutos, nisip și paie, fără cofraje de lemn sau metalice, modelându-se cu mâna.

Locuința ecologică din satul Sasca Montană, județul Caraș-Severin, care arată ca o „Casă a piticilor”, a fost construită pe malul râului Nera, în vara anului 2004, după o idee provenind din America, fiind prezentă pe harta construcțiilor ecologice din lume. Casa din lut are acoperiș din vegetație, iar în construcția zidurilor, cu o grosime de 60 de centimetri, au fost folosite și sticle goale, pentru o mai bună izolație termică.

ileana mavrodin casa verde

Creatoarea, spune că este o „casă mângâiată, oferind posibilitatea netezirii după dorință mai ales la îmbinări, în zone rotunjite”.  Inițial, casa de 4 metri diametru, 12 metri pătrați nu a avut un proiect, a existat doar gândul de a experimenta, de apropiere de natură, de a observa cum se comportă materialele naturale. Vara, incinta fiind răcoroasă fără nevoie de dezumidificatoare, iarna oferind căldură suficientă pentru un trai confortabil. Pe parcurs, construcția a primit un soi de mansardă, unde se poate dormi și i s-a adăugat spațiul cu funcțiuni de baie (necesar unui confort pentru secolul în care ne aflăm), un foișor unde se stă la povești, o zonă de duș exterior și toaletă și încă o casă șantier, folosită pentru demonstrații.

casa verde

Timișoreanca Ileana Mavrodin, spune că „multă lume a rezonat cu ideea reîntoarcerii la natură și de când cu pandemia, mulți își doresc o casă pe pământ, o casă sănătoasă. In acest context, datorită interesului mare s-au născut taberele. Adică, vine lumea aici,  învață cum să-și construiască  de la zero, o casă din lut. Vorbim despre lucruri tehnice, autorizații de construire, fundații, diferite detalii despre materiale și cerințe față de meseriașii angajați pentru lucrare, acoperișuri verzi și cu cei care doresc vorbim și despre cum putem construi cuptoare de lut. M-am bucurat să aud că sunt unii care vin cu ideea de a crea un mic sat ecologic”.

De această dată, pentru o săptămână de ateliere de construit, alături de români au ales să vină la „Casa verde” și persoane din Spania și Portugalia. Majoritatea participanților sunt din București, din Moldova și Banat, au vârste cuprinse între 30-40 de ani și diferite profesii, cei mai  mulți fiind IT-iști.  Important de știut este faptul că la „Casa verde” nu este curent electric, activitățile desfășurându-se, seara, cu ajutorul unor surse alternative de iluminat.

ileana mavrodin 2