„Casa Verde” de la Sasca Montană, inițiată de arhitecta Ileana Mavrodin, a pornit ca un experiment de construire cu materiale locale, aflate în imediata apropiere, respectând ideea de mediu curat, fără multe lucruri din afară și fără resturi de la construcție. Este făcută din cob, un amestec frământat de pământ lutos, nisip și paie, fără cofraje de lemn sau metalice, modelându-se cu mâna.
Locuința ecologică din satul Sasca Montană, județul Caraș-Severin, care arată ca o „Casă a piticilor”, a fost construită pe malul râului Nera, în vara anului 2004, după o idee provenind din America, fiind prezentă pe harta construcțiilor ecologice din lume. Casa din lut are acoperiș din vegetație, iar în construcția zidurilor, cu o grosime de 60 de centimetri, au fost folosite și sticle goale, pentru o mai bună izolație termică.
Creatoarea, spune că este o „casă mângâiată, oferind posibilitatea netezirii după dorință mai ales la îmbinări, în zone rotunjite”. Inițial, casa de 4 metri diametru, 12 metri pătrați nu a avut un proiect, a existat doar gândul de a experimenta, de apropiere de natură, de a observa cum se comportă materialele naturale. Vara, incinta fiind răcoroasă fără nevoie de dezumidificatoare, iarna oferind căldură suficientă pentru un trai confortabil. Pe parcurs, construcția a primit un soi de mansardă, unde se poate dormi și i s-a adăugat spațiul cu funcțiuni de baie (necesar unui confort pentru secolul în care ne aflăm), un foișor unde se stă la povești, o zonă de duș exterior și toaletă și încă o casă șantier, folosită pentru demonstrații.
Timișoreanca Ileana Mavrodin, spune că „multă lume a rezonat cu ideea reîntoarcerii la natură și de când cu pandemia, mulți își doresc o casă pe pământ, o casă sănătoasă. In acest context, datorită interesului mare s-au născut taberele. Adică, vine lumea aici, învață cum să-și construiască de la zero, o casă din lut. Vorbim despre lucruri tehnice, autorizații de construire, fundații, diferite detalii despre materiale și cerințe față de meseriașii angajați pentru lucrare, acoperișuri verzi și cu cei care doresc vorbim și despre cum putem construi cuptoare de lut. M-am bucurat să aud că sunt unii care vin cu ideea de a crea un mic sat ecologic”.
De această dată, pentru o săptămână de ateliere de construit, alături de români au ales să vină la „Casa verde” și persoane din Spania și Portugalia. Majoritatea participanților sunt din București, din Moldova și Banat, au vârste cuprinse între 30-40 de ani și diferite profesii, cei mai mulți fiind IT-iști. Important de știut este faptul că la „Casa verde” nu este curent electric, activitățile desfășurându-se, seara, cu ajutorul unor surse alternative de iluminat.
Senatorul PNL Marcel Vela a transmis un mesaj ferm înainte de căderea cortinei peste campania electorală a alegerilor prezidențiale de duminică: Votați cu cel mai serios, pregătit, înțelept și...
„Ciucă nu are experiența și maturitatea politică a lui Ludovic Orban”
1989 în memoria colectivă. Dezbateri internaționale, la Timișoara
Hurduzeu: Marcel Ciolacu, prietenul puternic al cărășenilor la Cotroceni
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281